Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

Beste en Leukste bordspellen 2023

De leukste bordspellen van 2023


De beste spellen van 2023 volgens de jury van de Nederlandse Spellenprijs.


De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs in de categorie familiespellen,

De Betoverde Torens

Het juryrapport,

´Het prachtige parcours is bezaaid met torens. En als tovenaars ben je in staat om die torens te verplaatsen. Zo kan zo’n vliegende toren je mooi een lift geven, maar je kunt ook gevangen genomen worden in een torenkamer. Balletje-balletje met tovenaars. Onthoud dan maar eens waar jouw tovenaars zich bevinden!

Door tovenaars te vangen, krijg je extra krachten. Daarmee kun je enkele keren heel speciale spreuken uitvoeren. Om het nog leuker te maken, zijn die elk spel anders. Zo ontdek je steeds weer nieuwe wegen naar de Raventoren.

De Betoverde Torens is een racespel met plaagmogelijkheden, waarbij je geheugen aardig op de proef wordt gesteld. Het overzichtelijke spelverloop biedt ruimte voor planning, zodat er een mooie mix ontstaat van geluk en tactiek. Het materiaal spreekt tot de verbeelding en nodigt uit om mee te gaan spelen. En als dan uit de geopende torenkamer alleen maar tovenaars van je medespelers blijken te komen en geen enkele van jou, dan is hilariteit gegarandeerd!´


De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs in de categorie Kennerspellen,

 

Heat

Het juryrapport,

´Zoals het een goed autoracespel betaamt, heb je maar één doel: als eerste over de finish komen. Houd goed het overzicht over het circuit, zodat je hard gaat op de rechte stukken, en op tijd teruggeschakeld bent om niet uit de bocht te vliegen. Soms kun je gebruik maken van slipstream, maar om te winnen moet je vooraan komen en dus risico’s nemen.

Gelukkig kun je op cruciale momenten net wat meer uit je auto persen, om in de bocht te blijven of extra hard te gaan op het rechte stuk. Daardoor raakt je motorblok wel verhit. Lukt het je om je auto tijdens de race weer af laten koelen, of valt je auto in het zicht van de finish stil?

Heat is een prachtig autoracespel, waar je niet snel op uitgekeken zult raken. Op de juiste momenten ervoor kiezen om net een tandje bij te zetten, levert een spannende strijd op. Het basisspel biedt al genoeg uitdaging met vier verschillende circuits, en de expertmodules maken de races nog vollediger, met getunede racewagens, weerinvloeden en een volle renstal. Ga maar weer plankgas!´


De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs in de categorie Expertspellen,

 Sleeping Gods

 Het juryrapport,

´In een extreem uitgebreide wereld ga je veel, heel veel kleine avonturen beleven, op land en op zee. Hoe jullie je steven ook wenden, overal wachten verrassingen om ontdekt te worden. En die zul je gezamenlijk het hoofd moeten bieden, want alleen door samen te werken kun je de weg naar huis vinden. En zo vaar je door het grote avontuur heen.

De prachtige illustraties en meeslepende verhalen zuigen je het spel in. Vijanden verslaan is een bijzondere puzzel, waarbij je elkaar ook goed moet ondersteunen. Gelukkig sluiten onderweg vele kleurrijke figuren zich bij jullie crew aan, vind je heel wat handige items en verbeteren jullie ook nog eens je vaardigheden, zodat je steeds gevaarlijke avonturen kunt beleven. Avontuur na avontuur vergroot je beetje bij beetje je kennis en kom je steeds meer de route terug op het spoor

Sleeping Gods is een immens avonturenspel. Het speelt zich af in een sfeervolle wereld die bol staat van de mysteries. Dit spel prikkelt je fantasie en je nieuwsgierigheid. Wat zal de toekomst jullie nu weer brengen? Hoe kunnen jullie de volgende uitdaging tot een goed einde brengen? Zolang je de weg naar huis nog niet hebt gevonden, dompel je je graag weer onder in deze unieke beleving.´


 De genomineerden waren:

Alle genomineerde  in de categorie van familie Spellen

Categorie Kenner Spellen
 
 Categorie Expert Spellen

Een korte beschrijving over de verschillende bordspellen


De categorie familiespellen


De Betoverde Torens

2-6 spelers                Leeftijd 8+                       speelduur 40 min

Het is de dag van de grote examens op de hoge toverschool.
De spelers hebben ieder een groepje studenten. De speler die al zijn studenten als eerste in de Raventoren heeft weten te krijgen, studeert Cum Laude af en is de winnaar.

Door kaarten uit te spelen kunnen de tovenaars in opleiding over de torens lopen. Je kan er ook voor kiezen om de torens zelf te laten lopen om zo dichter bij de Raventoren te komen. Komt een toren boven op een student te staan, dan zit deze opgesloten en moet de toren er eerst van af gehaald worden.

Tactiek en geheugen zijn nodig om dit spel te winnen.

Enkele quotes van de NSP Jury

Rowdy van Lieshout: Een vrolijk (qua uiterlijk), interactief spel met een mooie tafelpresentatie. Simple keuzes, torens bewegen of tovenaars, maar toch diepgang, omdat er dingen gepland moeten worden. Het is niet altijd vrolijk qua spel, want er kan flink 'gepest' worden. Betoverde Torens heeft een mooie combinatie van geluk en tactiek. Anna: Betoverde Torens heeft van die regels en een mooi vind.

Bastiaan Nox: Uitdagende race waarbij je geheugen op de proef wordt gesteld.

Video voor meer info

Review van De Betoverde Torens


Splendor Duel

2 spelers                     Leeftijd 10+                        speelduur 30 min

Wat zou er gebeuren als Splendor en 7 Wonders Duel een kind zouden krijgen? Dat moet de gedachte zijn geweest, toen de auteurs van deze spellen aan dit project begonnen.
In dit tweepersoons spel zijn de spelers sieradenmakers. Op een beurt mag je een rij van 3 edelstenen van het bord kiezen. Heb je genoeg edelstenen om een sieraad te maken, dan mag je de betreffende kaart van tafel pakken. Meestal krijg je als bonus een leuke korting op de volgende sieraden die je maakt. Winnen kan je op drie verschillende manieren.
Het venijn van 7 Wonders Duel is milder in Splendor Duel en de tactiek is een stuk groter dan in het originele Splendor.
Misschien wel een van de beste 2 speler spellen ooit.


Enkele quotes van de NSP Jury

Jasper Heijdra: Ik vind dit spel leuk omdat je merkt dat er 10 jaar splendor ervaring in dit spel is gestopt. De extra acties op sommige kaarten, de gebalanceerde speciale personages (maximaal 2 is veel beter dan het originele spel) en het pakken van de edelstenen van het bordje (niet altijd optimaal pakken zoals het origineel) In mijn ervaring eindigd het spel ook altijd erg close, 1 of 2 beurten verschil tussen winst of verlies. Dit zorgt er voor dat je al vanaf het begin je beurten zo optimaal moet spelen. Het speelmateriaal is mooi en ook het opbergen in het doosje is een feest.

Anna Wassenburg: Splendor Duel neemt het bekende basismechanisme van Splendor en draait dit op zijn kop voor deze speciale 2 speler variant. Door de 2 extra wincondities zijn er nu meer paden naar de winst wat ook gelijk een mooie balans geeft die juist bij 2 spelers zo essentieel is.

Video voor meer info


Splendor Duel ReviewWonder Woods

2-5 spelers                   Leeftijd 8+            speelduur 15 min


Paddestoelen plukkend trekken de spelers door het bos.
Er zijn 4 verschillende soorten paddenstoelen. De ene zwam is meer punten waard dan de ander. Hoeveel punten dat is, is geheim. Wel weten de spelers aan de hand van kaarten in hun hand welk puntenaantal het niet is.
Iedere speler begint met 5 mandjes. Wil je meer mandjes zodat je meer kunt plukken, dan moet je informatie prijsgeven. Je legt een kaart uit je hand open op tafel. Eenvoud kan soms zo mooi zijn-


Enkele quotes van de NSP Jury

Patrick ten Hoorn: Een zeer toegankelijk en origineel spel. Topper

Bastiaan Nox: Geluksfactor lijkt hoog, maar goede deductie kan het verschil maken tussen winst / verlies. Speelt ook goed met elk (2-5) spelersaantal.

Video voor meer info


De categorie Kenner spellen


Wolven

1-6 spelers          Leeftijd 10+                  speelduur 45 min

Iedere speler heeft zijn eigen roedel wolven en je probeert de beste jachtgronden en grootste territorium te claimen.

Aria control, dat is waar het om draait in Wolven het bordspel. Gedurende het spel, wordt je roedel steeds groter. Als je tegen spelers iets te overmoedig wordt en een wolf te ver van de roedel af laat dwalen, kan je deze overnemen. De alpha wolven kunnen huilen om zo lone wolfs naar zich toe te trekken.
De roedels zwerven over de verschillende landschappen. De bewegingen die je kan maken, hangen af van de landschaps tegels die je op dat moment beschikbaar hebt. Dit is een kleine beperking die misschien wel noodzakelijk is in dit zeer dynamische bordspel.

Quote van de NSP Jury

Anna Wassenburg: Wolven is verbazingwekkend snel voorbij, heeft een prachtig bord met kleuren die er vanaf spatten zonder dat het onduidelijk wordt. Dit spel is voor iedereen die van wat gezonde wolven competitie houdt.

Video voor meer info


Flamecraft

1-5 spelers                Leeftijd 12+                           speelduur 60 min

Een uitzendbureau voor draken dat is wat de spelers zo goed mogelijk moeten uitbreiden. Een niet alledaags thema. Het bord is een winkel straat en veel winkels kunnen wel wat hulp gebruiken. De bakker wil natuurlijk warme ovens, een draak kan dan goed van pas komen. De smit vind zo´n draak ook wel handig.
Er zijn verschillende soorten draken. De een is goed met planten, de ander met voedsel.
De draken die je plaatst in de verschillende winkels leveren je reputatiepunten op. De speler met de beste reputatie heeft is de winnaar en heeft het beste draken uitzendbureau.

Enkele quotes van de NSP Jury

Bastiaan Nox: Prachtige vormgeving en erg sterke combinatie van veel verschillende, goed in elkaar grijpende mechanismes

Anna Wassenburg: In Flamecraft kan je alleen maar punten scoren door anderen te helpen en het drakendorpje verder te ontwikkelen. Dit voelt gelijk heel vriendelijk en uniek. Elk potje is daardoor anders, als je meer uitdaging wilt zijn er ook nieuwe locaties in het spel te stoppen die het een twist geven. Genoeg uitdaging dus in een prachtig jasje!

 Video voor meer info


Heat

2-5 spelers                    Leeftijd 12+                             speelduur 60 min

Racen in de jaren vijftig was een gevaarlijke onderneming, gelukkig kan het nu ook op een bord. In het basisspel van Heat zitten 4 circuits. Uiteraard heeft iedere speler zijn eigen auto, je krijgt ook een set met kaarten en je eigen cockpit bord en versnellingspook.
Sta je in de vierde versnelling dan moet je 4 kaarten uit spelen. Hoe hoger de waarde van de kaarten, hoe sneller je gaat. Zie je een scherpe bocht snel op je afkomen. Dan kan het verstandig zijn terugschakelen naar de tweede versnelling. Omdat je de derde overslaat, krijg je een hittekaart in je deck. Hittekaarten kan je ook krijgen door te hard door de bochten te gaan. Als je veel hitte kaarten hebt kan dat best vervelend zijn. Gelukkig kan je zo ook kwijt raken, helaas moet je dan wel langzaam rijden.
Hard door de bochten, gebruikmaken van slipstreams, hier een daar net even te veel risico nemen. Heat speelt en voelt als een echte race.
Dit is een topspel en op zijn best met iets meer spelers.


Enkele quotes van de NSP Jury

Jasper Heijdra: Ik vind Heat leuk omdat het in eerste instantie een makkelijk racespel lijkt waarin je makkelijk rondjes kunt rijden. Totdat spelers de elkaar tegen komen, dan ontstaat er een erg interessant proces waar het echt race gevoel naar boven komt.

Patrick ten Hoorn: Wat een beauty. Je hebt weinig fantasie nodig om tijdens het spelen de G krachten te voelen als je door de bocht gaat.

Uitgebreide Review van Heat                            


 Video voor meer info              De categorie Expert spellen


Marrakesh

2-4 spelers                 Leeftijd 12+                 Speelduur 90 min

Als handelsfamilie proberen de spelers de welvaart van de stad zo hoog mogelijk te krijgen. De stad is opgebouwd uit elf districten met ieder een eigen kleur. De speler hebben van iedere kleur een assistent + een joker assistent. Iedere ronde kiest iedere speler er 3 assistenten en deze gaan tegelijk in de toren. Het is niet helemaal zeker of ze er allemaal uit de toren zullen komen.
Om beurten kiezen de spelers assistenten die uit de toren zijn gekomen en deze laten je acties doen. Je kan je dadelplantages uitbreiden, op expeditie gaan om handel te drijven of een van de andere opties kiezen.

Dit is een bordspel dat op de europese leest is geschoeid Er is veel gebeurd in dit spel en je moet er goed bij blijven. Alles spelmechanieken sluit erg mooi op elkaar aan.

Een quote van de NSP Jury

Jasper Heijdra: Lekker veel gebieden om punten binnen te halen. Ik vind het bieden met de drie blokjes elke ronde een slim systeem.

Video voor meer info

 

Sleeping Gods

1-4 spelers              Leeftijd 13+         Speelduur 60 min

De spelers zijn bemanningsleden op de Manticore. Een stoomschip in het caribisch gebied.
In de nacht steekt een storm op met enorme golven, regen en onweer. Plots is de wind stil en trekt er een onheilspellende mist op. Laat in de ochtend trekt de mist op. In zit de speler die de navigator is met de handen in het haar. Er zijn wel eilanden tezien maar die staan niet op de kaart. Waar zitten jullie.
Dit is de start van Sleeping Gods, een avonturenspel. Gaandeweg ontrolt zich een verhaal waarin de spelers worden meegezogen in een wereld vol mysteries.

Enkele quotes van de NSP Jury

Patrick ten Hoorn: Is Sleeping Gods nog wel een bordspel? Nog net wel denk ik maar zeker een avontuur om tespelen. Een uitstekende productie en een hele belevenis.

Video voor meer info

 

Lees hier de review van Sleeping Gods


Bitoku

1-4 spelers Leeftijd 14+ speelduur 120 min

Bitoku is een spel dat zich afspeelt in het spirituele rijk van de Japanse middeleeuwen. Als dimie goden proberende spelers promotie te maken door de grote oppergod te worden.
Er is veel gaande in dit spel. Zowel letterlijk als figuurlijk. Het bord heeft een intense vormgeving. Er zijn tal van spelmechanismen die door elkaar lopen (deck building, resource management, worker placement).


Enkele quotes van de NSP Jury

Bastiaan Nox: Ondanks het drukke uiterlijk een heerlijk spel wat iedere speler een overvloed aan keuzes biedt en vele wegen naar de overwinning

Patrick ten Hoorn: Oosterse Mystic is het thema. Helaas is dat te doorgevoerd, een cursus Japans zou zeker helpen om de regels door te nemen.

Rowdy van Lieshout:: Een expert spel met een bijzonder fantasierijk thema. Het is druk op tafel, maar het ziet er ook wel mooi uit. Het is qua mechanismen ook een overweldigend spel, zeker als je het een eerste keer moet uitleggen, maar tijdens het spelen speelt het toch wel lekker weg. Timing is essentieel in dit spel. Je moet dobbelstenen vrijspelen om uiteindelijk te kunnen inzetten op de schaarse plekken op het bord waar ook nog eens de waarde van de dobbelsteen van belang is. De concurrentie is hierdoor groot in Bitoku, want je zit elkaar best vaak goed in de weg. Tegels worden voor je neus weggekocht, tegel of dobbelsteenplekken ingenomen, en haasje-over op de punten sporen is eerder regel dan uitzondering.

Video voor meer info

Auteur Patrick ten Hoorn
Eigenaarvan het Spellenhuis en Game Guru
Patrick is een van de Game Guru´s en eigenaar van het Spellenhuis.  Zijn doel is
 om ieder jaar 100 nieuwe spellen te spelen en zit al 20 jaar in het vak. Op deze manier kan hij de krenten uit de pap halen en zeker weten dat ieder klant met het juiste spel de deur uit gaat.  
Ook is hij een van de jury leden van de Nederlandse Spellenprijs. De organisatie die jaarlijkse de beste en leukst spellen bekroond.

Gerelateerde producten

Splendor Duel NL/FR

Op werkdagen voor 16:00 besteld, is morgen in huis

€ 26,95 
17.88 %
Bitoku - NL

Op werkdagen voor 16:00 besteld, is morgen in huis

€ 59,95  Was: € 73,00  (17.88% korting)
Flamecraft NL

Uitverkocht

€ 49,95 
Niet voorradig
Wonder Woods

Uitverkocht

€ 24,95 
De Betoverde Torens

Op werkdagen voor 16:00 besteld, is morgen in huis

€ 36,95 
Heat Bordspel - NL

Op werkdagen voor 16:00 besteld, is morgen in huis

€ 59,95 
Sleeping Gods NL - Bordspel

Niet in voorraad, levertijd 9-13 dagen

€ 89,95 
Marrakesh NL Essential Edition

Op werkdagen voor 16:00 besteld, is morgen in huis

€ 89,95 
Nieuw
Wolven - Bordspel

Niet in voorraad, levertijd 9-13 dagen

€ 54,95