Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

Splendor Duel Review


Beoordeling Splendor Duel

 

De Duel versie van Splendor is een stand alone spel voor 2 spelers. Net als in de grote splendor draait alles om edelstenen en juwelen.

 

Ik ben fan van Splendor Duel. 

Was al fan van 7 Wonders Duel en iets minder van de grote Splendor. Deze twee bordspellen hebben een liefdesbaby op de wereld gezet die er mag wezen.  Speel je vaak met 2, dan moet deze eigenlijk wel op je lijstje.

 

Splendor Duel is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2023!


 - Bij kijk hier alle genomineerde 

- Lees hier waarom deze bordspellen zijn genomineerd


Spellers aantal 2      speelduur 30 min                       leeftijd 10+

Hoe werkt Splendor Duel?

 

Beide spelers staan aan het hoofd van een juweliersfamilie.  Er worden edelstenen verzameld en juwelen gemaakt. Gaandeweg gaat de reputatie van de familie omhoog en zijn er allerlei mooie kortingen te verdienen.

In je beurt heb je keus uit 2 acties.

Je kiezen om van het bord een rij van 3 edelstenen of parels te pakken. Je moet altijd een rij pakken, horizontaal, verticaal of diagonaal. Als het spel net begint is dat geen probleem. Als er meer en meer stenen weggehaald worden, wordt dat lastiger. Soms zijn er geen rijen van 3 stenen of zijn ze van de soort die je niet wilt. Dan moet je genoegen nemen met minder stenen. 

Ook kan je ervoor kiezen om het bord aan te vullen met edelstenen. Dan heb je weer veel keus maar dan heeft de andere speler ook weer veel opties, bovendien krijgt de ander ook nog een scroll (hier kom ik zo op terug).

De tweede actie waarvoor je kan kiezen is het maken van juwelen. Hier voor gebruik je de edelsteenfiches. Er zijn drie levels met juwelen kaarten. De goedkoopste sieraden (level 1) kosten niet zo veel edelstenen. Heb je een eenvoudige blauw armband gekocht, dan kan het zijn dat dit een punt oplevert. Wat zeker is, is de korting die je krijgt op de volgende blauwe sieraden. Dus nu heb je 1 korting op blauw. Kost een set oorbellen 3 groen en 3 blauw, dan betaal je maar 3 groen en 2 blauw. Je krijgt steeds meer en meer korting, gaandeweg het spel.

Heb je al aardig wat sieraadkaarten voor je liggen, dan is het misschien tijd om het wat groter aan te pakken. Trouwringen voor de bakker op de hoek is leuk maar een zegelring voor de koning van Engeland is andere koek.

Hoe duurder de juwelen, des te meer punten ze waard zijn. Vaak krijg je ook nog een leuk voordeel. 

De echt belangrijke juwelen leveren niet punten op maar vaak ook kronen.

In Splendor Duel kan je op 3 manieren winnen, 20 punten in totaal, 10 punten op kaarten van een kleur of 10 kronen.

Bhalve de edelsteenfishes zijn er ook nog de goud en parelfiches.

Van die laatste zijn er maar 2 en moeten alleen betaald worden voor speciale juwelen. Als speler kan je ervoor kiezen om ze te pakken en niet uit te geven , om zo de andere speler dwars te zitten.

Als je een goud fishje kiest dan mag je er geen andere edelstenen erbij pakken. Je hebt dan dus maar 1 fishje in plaats van de gebruikelijke 3. Wel kan je een juweel kaart uit het aanbod pakken en deze reserveren, om hem zelf op een later moment te kopen.

Goud kan je gebruiken als joker edelsteen.

 

Splendor Duel voelt als een liefdesbaby van 7 Wonders Duel en de grote Splendor. Dat is niet zo gek want de auteurs zijn Bruno Cathala en Marc Andre.

Marc is de bedenker van Splendor en 7 Wonders Duel is van Bruno.


Hoe goed is Splendor Duel?

De verwachtingen waren hoog gespannen want de vader en moeder spelen allebei twee echte klassiekers. Voor mij zijn de verwachtingen meer dan waar gemaakt. 

Splendor Duel is een topspel voor 2 spelers.

Moet heel eerlijk bekennen dat ik zelf niet een heel groot fan ben van de grote Splendor.Een goed spel mechaniek maar er is net even te weinig tactiek mogelijk ook is de interactie tussen de spelers beperkt.

Van 7 Wonders Duel ben ik wel een groot fan, mijn vriendin is dat minder. Dit spel is best wel meedogenloos, je kan elkaar het leven erg zuur maken.  De overwinning gaat (uiteraard) vaak naar mij, helaas slaap ik dan wel vaak op de bank..

In Splendor Duel  zijn de twee spelsystemen bij elkaar gebracht. De 3 verschillende manieren van winnen, samen met het wegpakken en aanvullen van de fiches, zorgen voor veel tactische opties. 

Al die mogelijkheden zorgen er ook voor dat actief de tegenstander dwars zitten, je hooguit een tijdelijk voordeeltje oplevert.

Alle artwork en spelonderdelen zijn ook keurig netjes verzorgd. Er staat echt iets gezelligs op tafel

Een medejurylid van de Nederlandse Spellenprijs opmerking `Jammer dat je hem  niet met meer dan 2 kan spelen`. Dat lijkt me toch een mooi compliment voor een 2 persoons spel.


Voor meer info over Splendor Duel,




Vind je Splendor Duel leuk? Dan kunnen we deze ook aanraden.


7 Wonders Duel


Watergate


Auteur Patrick ten Hoorn
Eigenaarvan het Spellenhuis en Game Guru
Patrick is een van de Game Guru´s en eigenaar van het Spellenhuis.  Zijn doel is
 om ieder jaar 100 nieuwe spellen te spelen en zit al 20 jaar in het vak. Op deze manier kan hij de krenten uit de pap halen en zeker weten dat ieder klant met het juiste spel de deur uit gaat.  
Ook is hij een van de jury leden van de Nederlandse Spellenprijs. De organisatie die jaarlijkse de beste en leukst spellen bekroond.

Gerelateerde producten

Splendor Duel NL/FR

Op werkdagen voor 16:00 besteld, is morgen in huis

€ 26,95