Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

1. De Crew

In het kaartspel van De Crew werk je samen om de opdrachten tot een goed eind te brengen. We zitten in een ruimteschip, dit thema komt bij het spelen beperkt naar boven. Eigenlijk is het een abstract spel en 1 van de beste.
Het is te spelen van 2 tot 5 spelers (ook echt leuk met 2) en we moeten de juiste kaarten bij de juiste mensen zien te krijgen. Er zit een klaverjas systeem in met het halen van slagen. Voordat we kunnen beginnen, wordt er eerst een opdracht uitgezocht. De eerste opdracht is goed te doen. Bv de blauwe 8 moet mij de startspeler terechtkomen. De startspeler komt uit met de blauwe 9, de speler met de blauwe 8 gooit hem erbij en de andere spelers zorgen dat ze die slag niet afpakken van de startspeler. Opdracht volbracht. Dit is de meest eenvoudige opdracht. Het wordt pas echt interessant als er 6 verschillende kaarten door verschillende spelers moeten worden gehaald en dat ook nog op een bepaalde volgorde.
Het kaartspel van De Crew Missie Diepzee is ook echt smullen.

2. Paleo

Paleo is een coöperatief spel waarbij de spelers ieder een eigen familie hebben en gezamenlijk zijn ze een stam. Het leven in de oudheid is koud, hard en oneerlijk. Toch zullen wij de bedreigingen het hoofd moeten bieden. Dat is al niet gemakkelijk maar het Paleo bordspel wil ook nog dat wij ons gaan ontwikkelen door aan kunst te doen.
Voordat het zover is, moeten we eerst maar een zorgen dat we voldoende te eten hebben voor onze stam.
Iedere speler heeft zijn eigen set met kaarten en niet alle kaarten hebben dezelfde achterkant. Je trekt er 3 en zonder de voorkant te bekijken, kies je een kaart uit. Als er een rivier op de achterkant staat afgebeeld dan is de kans groot dat je daar voedsel en huiden kan vinden. Misschien vind je wel een mammoet maar die is wel erg groot om met je blote handen de keel dicht te knijpen. Voordat we een mammoet op de BBQ kunnen leggen, hebben we wel eerst wat speren nodig. Dit zou de eerste stap in de ontwikkeling kunnen zijn. Lukt het ons net om voldoende voedsel te krijgen of worden we zelf aangevallen dan kan het zomaar gebeuren dat een stamlid overlijdt. Mochten wij de grottekening af hebben voordat er 5 stamleden zijn overleden dan zijn wij de overwinnaars.
Paleo is een er goed en veelzijdig spel.

3. Pandemic

Pandamic was niet het eerste bordspel waarbij er samengewerkt moest worden maar wel de eerste echte goede. Voor een spel dat in 2008 is uitgebracht, doet deze knaller nog steeds uitstekend met de kwaliteit die we vandaag de dag van een bordspel verwachten.
Corona was geen feestje maar in Pandemic is het zelfs 4x zo erg. Vier verschillende ziekten gaan de wereld over. Het is aan ons om 4 vaccins uitvinden voor dat er 8 pandemieën hebben plaatsgevonden. De spelers hebben een eigen rol. De arts die kan snel mensen genezen, de logistiek expert kan mensen snel op de juiste plekken krijgen, de onderzoeker zal zich vooral focussen op de vaccins. Bij het spellen van Pandemic voel je de spanning oplopen, jullie weten dat er een explosie van crisis komt maar waar en wanneer. Pandemic is ronduit een meesterwerk. Mett leacock was nog niet klaar met Pandemic. In 2008 hij heeft ook nog de Pandemic Legacy serie uitgebracht. Dit is absolute aanrader voor de Pandemic fans maar blijf hem wel met dezelfde groep spelen want ieder potje dat je speelt is een onderdeel van het verhaal.

4. Codenames Duet

Deze versie van Codenames is bedoeld voor twee spelers en je werkt samen. In 9 beurten moeten jullie de juiste kaartjes zien te raden.
Een grid van 25 kaartjes met woorden worden netjes op tafel gelegd. Een overzichtskaartje komt in het standaardje recht overeind te staan. Deze kaart is dubbelzijdig en hier staat op welke kaartjes er geraden moeten worden. Er zijn meer kaartjes dan dat er beurten zijn. Dus je aanwijzing (1 woord) moet eigenlijk wel op meerdere kaartjes slaan. Bv de aanwijzing is “Water, 3 kaartjes”, hopelijk denkt je medespeler nu ook aan de kaartjes “rivier, kraan en strand”. Ieder kaartje dat geraden is, wordt afgedekt. Bij ons in het bordspellencafé hebben we veel Tinder dates. Codenames Duet is het spel dat we dan adviseren. Het is makkelijk te leren, je leert elkaar kennen en je wint met z'n tweeën. Succes verzekerd.
Deze tweepersoons versie van Codenames is het zusje van de normale Codenames. Die is erg leuk vanaf 4 spelers maar is niet coöperatief.

5. De legenden van Andor

In Andor is er onheil op komst. Gelukkig zijn wij er, helden zonder ervaring maar met genoeg ambitie. We zijn een groep avonturiers in een fantasiewereld, De één is een Tovenaar, de ander een krijger of dief. Voordat we de grote draak over de knie leggen, nemen we het eerst op tegen goblins, trollen en ander gespuis. De Legenden van Andor is een echt adventure game maar wel in Europese stijl, dus strategie staat op 1 en geluk op 2.
Je leert het spel in de eerste missie, het leren van de regels is niet nodig. Dus doos open en spelen maar, werkt als een trein. Het is wel aan te raden om Andor met dezelfde groep spelers te spelen. Dan komt het verhaal het beste tot zijn recht. De bedenker en designer van de Legenden van Andor (Michael Menzel) heeft deze stijl ook toegepast en verfijnd in het bordspel Robin Hood. Wel is Robin Hood nog een stuk verhalender en te spelen met een jonger publiek.

6. Magic Maze

Bij Magic Maze is het samenwerken met de hele familie. Iedereen is tegelijkertijd aan de beurt en alle pionnen op het bord zijn van iedereen. Het is stressen geblazen in Magic Maze.
Het idee is dat jullie moeten proberen om de groep die gevangen zit in het labyrint te laten ontsnappen. De speelfiguren hebben allemaal hun eigen uitgang. Dit alles moet gebeuren voordat de zandloper leeg is.
Jullie beginnen met 4 figuren op een tegel en iedere speler heeft een eigen richting waarin hij de figuren mag bewegen: noord, west, zuid, oost. Door samen te werken kunnen jullie de figuren door de hindernissen op de tegel bewegen. Komt een figuur bij een deur dan mag er een nieuwe tegel worden aangelegd. Misschien vinden jullie hier wel één van de uitgangen of anders een zandloperfiguur. Als je op een zandloperfiguur gaat staan dan mag je de zandloper omdraaien en heb je dus meer tijd.
Gelukkig is het niet alleen stress in Magic Maze, er zijn zeker momenten waarop er even gerelaxt kan worden.
Magic Maze heeft vele prijzen gewonnen en dat is helemaal terecht.

7. Robinson Crusoe

Robinson Crusoe Adventures on the Cursed Island vind ik zelf misschien wel het beste bordspel ooit. Waarom staat hij dan niet op nr1? Dit is een heel heftig spel en je moet wel een beetje een spelletjesfreak zijn om hier plezier aan te beleven.
De spelers lijden schipbreuk en spoelen aan op een onbewoond eiland. Als je dan toch schipbreuk moet leiden dan is de zomer wel het beste seizoen. Het is heerlijk weer, het fruit hangt aan de bomen, het is goed toeven op het eiland. Dat kan niet eeuwig blijven duren. Op een gegeven moment doet de herfst zijn intrede en zullen we toch een onderkomen moeten hebben. Misschien is het ook wel verstandig om voedselvoorraden aan te leggen voor dat het winter wordt. In de modder zien wij pootafdrukken van een grote katachtige vlakbij het kamp
In Robinson Crusoe wordt langzaam aan de druk opgevoerd en of we het zullen overleven, is absoluut niet zeker maar een ding weten we wel: Ooit komt er een schip voorbij als we maar lang genoeg vol kunnen houden.

8. Het Verboden Eiland

Op nr 3 in deze lijst staat Pandemic, het Verboden Eiland spel is eigenlijk Pandemic light. Een eigen setting maar wel met een overeenkomstige spelmechanisme. Het Verboden Eiland is wel veel sneller te spelen.
De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat een eiland langzaam onder water komt te staan. Dit is nu net de plek waar veel cultuurschatten te vinden zijn. Als archeologen is het aan ons de taak om de artefacten veilig te stellen. Plotsklaps blijkt dat we flinke haast moeten maken omdat het eiland veel sneller wegzakt dan verwacht.
Het Verboden Eiland bordspel is een goed behapbaar familiespel waarbij de stress niet gelijk de spuigaten uitloopt zoals dat wel het geval is bij Pandemic.

9. Spirit Island

Spirit Island is een bordspel waar veel over te zeggen valt en waarbij meningen ver uiteenlopen. Het is een zware jongen en ik zou hem niet aanraden voor spelers met minder ervaring. Eigenlijk is Spirit Island het omgekeerde van Catan. Catan is een erg toegankelijk spel waarbij je tegen elkaar speelt en een eiland gekoloniseerd.
Toen jij voor het laatst Catan speelde, heb je je toe afgevraagd wat de lokale bevolking daarvan vond? Dat is waar Spirit Island begint. De spelers zijn de lokale goden die proberen om hun volgelingen bij zich te houden en weerstand te laten bieden tegen de kolonisten die het eiland in proberen in te nemen. De goden kunnen hun onderdanen op de vijanden afsturen en als er voldoende devotie is, kunnen de goden zelfs persoonlijk ingrijpen.

10. Tranquility

Tranquility is een coöperatieve leg spelletje met leuk mechaniek. Wat Tranquility echt tot een topper maakt is de artworks. Eigenlijk verdient het een plekje in het Rijksmuseum.
De spelers proberen om van 1 naar 100 te komen door tegels neer te leggen en voor iedere cijfer die ze missen, moeten er tegels worden afgelegd. Naast kaartje 1 wordt kaartje 3 neergelegd. Je mist dus de 2 en hiervoor moet iemand een tegel uit zijn hand afleggen. Dat is nog wel te doen maar als je met de 8 begint moeten er ineens wel erg veel kaartjes afgelegd worden. Je mag ook tegels neerleggen die niet direct grenzen aan een andere tegel en dan hoeven er geen kaartjes betaald te worden. Waar leg je die dan neer want het is wel zo dat alle lege plekken moeten worden ingevuld.