Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

Dominion kaartspel

Dominion is een uniek kaartspel. Snel te spelen, strategisch en oneindig te variëren.  Een topper voor 2 en meer spelers.


Ik moet u bekennen dat ik een Dominion verslaving heb. Een geweldig strategisch kaartspel die heel snel te spelen is. Voor even snel tussendoor is het Dominion spel een topper en dit spel heeft vele andere spellen beïnvloed met het deck building spel mechanisme. Waar moet je beginnen? Met het basis spel bevalt it goed, dan zijn jullie klaar voor de Dominion uitbreidingen.


Dominion basisspel

Als eerst even een korte beschrijving van hoe het spel werkt. Iedere spel krijgt een deck van 10 kaarten, hier zitten 7 munt en 3 punten kaarten in. Je trekt 5 kaarten met de geldkaarten die nu in je hand zitten kan je andere kaarten kopen. Deze kaarten liggen in het aanbod op tafel. Je kunt kiezen uit geldkaarten, punten kaarten en actie kaarten. Het spel draait eigenlijk om de actie kaarten. Voordat je begint met spelen worden er 10 setjes van 10 actie kaarten op tafel gelegd. Iedere keer als je speelt, speel je met een andere samenstelling van actiekaarten.

In het basisspel zitten behalve de actiekaarten ook geld en punten kaarten. Deze kaarten vind je niet in de uitbreidingen. Dus begin met de het basisspel.

Dominion Intrige

Deze uitbreiding is redelijk algemeen met de kaarten die er in zitten. Wel zitten hier een hoop pestkaarten in. Soms kan ik nog wakker liggen van de Folteraar kaart.
In totaal vind je 268 kaarten in deze doos. Deze uitbreiding kan ik je aanraden als je tot nu toe alleen nog het basis spel hebt.

Dominion Welvaart

In deze uitbreiding draait het om geld. Dat geld heb je ook nodig om de veel duren kaarten te kopen. Deze kaarten hebben veel impact op het spelverloop. Tot nu toe hebben we goud als duurste munt kaart gezien. In Dominion Welvaart vind je nu ook platinum met een waarde van 5 (goud waarde 3). Ook komt er nu een extra punten kaart in het spel, de kolonie, deze is maar liefst 10 punten waard. Welvaart vind ik zelf een van de leukste maar hij zorgt er wel voor dat een potje langer duurt.

Dominion Menagerie

Het dierenrijk speelt in deze uitbreiding een belangrijke rol. Dieren kaarten die op zichzelf staan maar ook de combinatie kaarten tussen mens en dier staan centraal. Daarnaast zijn er niet alleen kaarten maar ook acties te koop ,speciale kaarten die op tafel liggen waarvan de actie kunnen worden uitgevoerd. Deze kaarten komen niet in je deck te zitten.

Dominion Bondgenoten

In deze uitbreiding kan je vredesverdragen afsluiten en deze verdragen geven je toegang tot actiekaarten. Er trekken nu edellieden, astrologen, kunstenaars, bankiers en figuren met minder nobele bedoelingen naar jouw koninkrijk.

Dominion Overvloed en Alchemie

Deze twee kleinere uitbreidingen zijn in een doos samengebracht. Bij alchemie komt er een nieuw soort geld bij, het toverdrankje. Deze heb je nodig om bepaalde kaarten te kopen. Mijn ervaring hiermee is erg wisselend of het werkt goed met je toverdrank of het werkt voor geen meter. De geluksfactors is erg hoog.
Het Overvloed deel van deze uitbreiding vind ik zelf wel erg leuk. Nu wordt je beloond als je veel variëteit in je deck hebt zitten.

Dominion de Donkere Middeleeuwen

In de Donkere Middeleeuwen begin je met je normale 7 koper kaarten maar in plaats van de puntenkaarten heb je nu kaarten die eigenlijk nog slechter zijn. Er zijn ook veel actiekaarten die je voordelen of minder nadeel opleveren als je ze stuk maakt. Het slopen en dus uit je dek halen van kaarten is een centraal thema in deze uitbreiding.

Dominion Keizerrijken

Het gaat goed moet je koninkrijk en steeds meer andere edelen sluiten zich bij je aan, kasteel punten kaarten. Eigenlijk ben je geen koninkrijk maar meer een keizerrijk. Veel dure en krachtige kaarten kun aan je deck toevoegen. Ook kun je op meerdere manieren punten scoren.

Dominion het Achterland

In deze uitbreiding staat ontdekking centraal. Je ontdekt nieuwe gebieden en onderhoud nieuwe diplomatieke relaties. Wanneer je een kaart koopt dan gebeurt er vaak iets extra’s. Dit kan soms tot een korte kettingreactie komen waar je leuke voordeeltjes uit kan halen.

Dominion Hijs de Zeilen

Hier staat scheepvaart in centraal. Als je grote zee reizen maakt dan ben je wel even onderweg. Dat is ook het geval met de kaarten in deze uitbreiding, Veel kaarten speel je voor een klein voordeel, vervolgens blijven ze een ronde lang liggen waarna je een grote klapper krijgt. Een erg leuke meganiek.

Dominion Renaissance

De tijd is vooruitgegaan en het welvaartsniveau voor sommige mensen is vooruitgegaan. Tijd voor kunst, cultuur en intrige. In eerdere uitbreidingen hebben we al de mogelijkheid gezien van het sparen van metalen muntjes wat je als extra geld kan gebruiken, Dat zien we nu ook terug voor acties. Het sparen van acties kan je allerlei leuke mogelijkheden geven.

Dominion Sleeves

Iedereen die wel eens Dominion gespeeld heeft zal het herkennen. Je moet ontzettend veel schudden. Als je weel schud willen kaarten nog wel eens wat beschadigen en is het sneller te herkennen of het een kaart is uit je start deck of dat je hem gedurende het spel hebt gekocht. Dit wil je eigenlijk voorkomen. Als je Dominion leuk vind en je gaat het vaker spelen. Ga met sleeves spelen dat scheelt een hoop ellende.