Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

1. Everdell

Dit is mijn persoonlijke favoriete bordspel als het op het zware werk aan komt. Everdell is een worker placement spel (spelers zetten mannetjes in op plekken op het bord en krijgen daar iets voor terug). Behalve werkers in zetten kan je in een beurt er ook voor kiezen om kaarten uit te spelen. Om kaarten uit te spelen heb je meestal wel goederen nodig. Er zijn locatie kaarten en de karakterkaarten.

Als snel ontstaat er een dorpje met deze kaarten en niet zomaar een dorpje. Everdell speelt zich af in een sprookjes/fabelachtige setting. De vormgeving is geweldig net als het spelmechanisme. Het is een pittig spel maar de aaibaarheid van het thema en de algehele vormgeving, zorgen voor een zeer toegankelijkheid bordspel gezien het niveau.

 

2. Terraforming Mars

Het gaat niet goed op aarde. De klimaatproblemen zijn ons aan het inhalen. Het is tijd om de mensheid te verhuizen. Mars is de uitgekozen planeet, voordat we Mars thuis kunnen noemen moet er eerst nog een paar zaken worden aangepakt.

In Terraforming Mars heeft iedere speler een bedrijf. De bedrijven hebben als opdracht om het zuurstofgehalte en temperatuur op Mars omhoog te brengen en te zorgen dat er oppervlaktewater op de planeet aanwezig is. Het aanplanten van korstmossen is een project kaart die in het begin van het spel kan worden gespeelt en brengt meer zuurstof in de atmosfeer. In een later stadium zouden veeteelt of mangrovebossen voorbij kunnen komen. De speler die het meest heeft bijgedragen het halen van de algemene doelstelling wordt de winnaar.

Een zeer goed spelsysteem met een ijzersterk thema, wel is de interactie beperkt.

 

3. Robinson Crusoe Adventures on the Cursed Island

Aangespoeld op een idyllische eiland met veel fruit aan de bomen in hartje zomer. Zo begint het samenwerkingsspel van Robinson Crusoe. Er zijn slechtere manieren om schipbreuk te lijden. Overleven is in het begin geen hele grote opgave maar jullie weten dat de herfst er aan komt. Bovendien wordt er ook nog een pootafdruk gevonden die wel eens van een tijger zou kunnen zijn.

In dit bordspel zitten hele verschillende scenario's, iedere avontuur is net iets lastiger dan de vorige. Jullie kunnen ervoor om de scenario's op een hoger level spelen.

Dit coöperatieve spel heeft een uitzonderlijk goed verhaal wat in een prachtige harmonie staat tot het spelmechanisme. Wel is Robinson Crusoe niet heel toegankelijk, wat het lastig maakt voor newbie's met bordspellen.

 

4. Root a game of Woodland Might and Right

Dit is een bordspel met schizofrenie. Een euro stijl wargame, die asymmetries speelt met artwork dat niet zal misstaan in een willekeurig kinderdagverblijf.

Iedere speler heeft een eigen factie, de ratten, konijnen, katten, raven en de wasbeer. Ieder factie scoort op een andere manieren overwinningspunten. Gebieden te veroveren andere fracties het leven zuur te maken of zelfs facties tegen elkaar uit te spelen. Om een actie te kunnen voeren spel je een bijpassende kaart uit, bv reizen aan een plek op het bord vraagt om een kaart in de kleur van de van de desbetreffende plaats. Door dat iedere speler op een totaal verschillende manier speelt zijn er ook heel veel verschillende acties. .

Als je alle afzonderlijke onderdelen van dit bordspel bekijkt is het een wonder dat alles zo goed in elkaar past. Asymmetrie in een bordspel zorgt snel voor een onbalans, dit is niet het geval in Root. Zorgt het cartony artwork niet voor een vreemde fibe? Nee het .past perfect in het hele verhaal en het gemene deel van dit spel.

Root is een meesterwerk waar bij totaal verschillende smaken je ineens doen beseffen dat ze heel goed samen gaan.

 

5. Scythe

De eerste wereldoorlog is niet afgelopen zoals de geschiedenisboeken ons hebben verteld. In Scythe is europa in stadstaten uit elkaar gevallen. Of WO1 echt is afgelopen of slechts een nieuwe fase is ingegaan is nog een vraag die beantwoord moet worden. Als stadsbestuurder is het jouw taak om de bevolking zo veel mogelijk welbehagen te laten ervaren. Dit in een wereld waar wapens ruim aanwezig zijn ook de meest vreemde.

Economie is belangrijk in het bordspel van Scythe. Landbouwgronden en mijnbouwgebieden zijn schaars. Het zal jou zeker helpen als je gebieden kunt veroveren die dicht bij een andere speler liggen. Bovendien is een oorlog winnen ook goed voor het moraal. Over een mogelijk verlies moeten we misschien niet al teveel nadenken.

Dit bordspel heeft een goed spel mechanisme wat iets weg heeft van Terra Mystica, wel minder vredelievend. De uitvoering is geweldig, schitterende mini’s en het artwork is van een niveau wat ik nog niet eerder van tegengekomen in een bordspel.


Top 10 bordspellen
Top 10 spellen voor 2
Top 10 Coöperatieve spellen
Top 10 Partyspellen

6. Ark Nova

Het runnen van een moderne dierentuin gaat vandaag de dag niet alleen om het trekken van zoveel mogelijk bezoekers, conservatie is ook een belangrijk onderdeel. Dit geldt zeker in Ark Nova.

Verblijven worden gebouwd volgens specifieke eisen. Ijsberen in je voliere is geen goed idee maar met veel schillende diersoorten kan dit nog een hele puzzel worden. Met een goed ingericht dierenpark helpt de populair tijd van je park behoorlijk. Dit geldt ook voor de zeldzame diersoorten maar deze hebben ook het voordeel dat je aan conservatie kunt gaan doen. Conservatie trekt weer sponsoren aan die graag met je samen willen werken. Met een beetje mazzel gaat het zo goed dat je dieren kunt gaan uitzetten.

Ark Nova is een bordspel van balans. Populariteit van jouw park bij bezoekers en aan de andere kant het conservatie vraagstuk. Het spelmechanisme is een een uitzonderlijke kwaliteit en heeft erg veel variatie. Door de vele verschillende mogelijkheden die je in een buurt hebt is het ook een zwaar spel. De interactie is wat beperkt maar de solo mode is top.

 

7. Brass Birmingham

In  de klassieke setting van Groot Brittannië rond 1850 speelt Brass zich af. In een tijdperk waar de eerste industriële revolutie vorm krijgt. Probeer je te ontplooien als captain of industry en in te spelen op de moderne tijden die aanbreken.

Het bouwen van transport netwerken is essentieel. In de eerste fase hebben we hier voor de kanaalboten en in de tweede fase komt de nadruk te liggen op treinverbindingen. Probeer om vraag een aanbod zo voordelig mogelijk voor jouw uit te spelen

Brass Birmingham is een klassiek Martin Wallace spel. Een economische complex mechanisme met weinig franje. Een zware jongen voor zware spelers.

 

8. De verdwenen Ruïnes van Arnak

Indiana Jones kennen we allemaal en dat is de setting waar Arnak zich afspeelt. In tropische regenwouden gaan we op zoek naar de restanten van een uitgestorven beschaving. De argolische sites aan de monding van de rivier zijn makkelijk bereikbaar. Helaas zijn hier niet de meeste interessante objecten te vinden. 

Hiervoor zullen we toch echt stroomopwaarts moeten reizen. Het zou best kunnen dat we tempels vinden die bewaakt worden door mysterieuze wezens. Weten we toch mooie artefacten te bemachtigen dan kunnen we die onderzoeken. Krijgen mensen meer vertrouwen in onze ontdekkingen. Misschien dat we dan met een volgende expeditie betere beslagen ten ijs komen en nog verder stroomopwaarts kunnen komen.

De verdwenen Ruïnes van Arnak is een spel dat worker placement en deckbuilding combineert. Van deze top 10 lijst is dit het meest eenvoudige spel met een leuke setting en een mechanisme dat uitstekend werkt. 9. Agricola

Als jong boerenfamilie rond 1750. Probeer je er het beste van te maken. Dat is nog niet zo makkelijk, zeker niet in het begin. 

In dit pure worker placement spel begin je met een boer en een boerin. Deze twee workers kan je inzetten op het actiebord. De boer gaat ploegen, zijn echtgenoot gaat zaaigoed verzamelen. Een ronde later kan er gezaaid worden, ondertussen kan er misschien hout verzameld worden.

Hout kan je gebruiken om hekken te bouwen, anders gaan misschien je schapen er vandoor. Je kan ook je boerderij groter maken. Met een extra kamer komt misschien de gezinsuitbreiding wel in zicht. Dan zou je een extra worker hebben om inzetten maar ook een extra maag om te voeden.

Agricola is een bordspel dat veel culturele impact heeft gehad. Een kwalitatief hoogwaardig spel, waarin het worker placement mechanisme op een geweldige manier is uitgevoerd. Als er een Nobelprijs voor bordspellen zou zijn, dan zou Uwe Rosenberg er zeker een moeten krijgen.

 

10. Twilight Struggle

Mijn favoriete 2 spelers spel. De Sovjets en Amerikanen staan recht tegenover elkaar. De koude oorlog is een tijd van spanning met een zekerheid voor beide partijen,  een kernoorlog is het einde van de wereld. 

Beide partijen proberen zoveel mogelijk politieke macht naar zich toe trekken. De lijn tussen oost en west europa is keihard, erg moeilijk om daar beweging in te krijgen. Op plekken als Zuid Amerika of Afrika zijn de lijnen meer fluïde en is er meer ruimte je invloed daar te laten gelden.

Als dit jouw favoriete 2 persoonsspel is waarom staat hij dan op plek 10, hoor ik je denken?

De uitvoering is ondermaats, de speelduur is veel te lang, het spelregelboek heeft 60 pagina's. Alleen de grootste spelletjesfreak kan hier van genieten. Ben jij ook een spelletjesfreak? Ga niet dood voordat je deze gespeelt hebt.