Inside Job kaartspel Review
Beoordeling: Inside Job kaartspel
In de rol van geheim agenten proberen de spelers om de missies te voltooien voordat de ronde voorbij is.
Inside Job, een spel dat door vele spelers zeer goed ontvangen wordt. Samen werken om slagen te halen maar pas op, er zit een verrader aan tafel. Dat veel mensen dit een erg leuk kaartspel vinden. Heeft mij tot een tragisch zelfinzicht gebracht. Ik heb te weinig feest in mijn ziel.
Spellers aantal 3-5 Speelduur 20 min Leeftijd 10+
Hoe speel je Inside Job?
Alles draait om het halen (of niet) van slagen in dit kaartspel. De kaarten zijn er in 4 verschillende kleuren en lopen van 1 tot en met 13. Afhankelijk van het aantal spelers wordt een aantal kaarten gedeeld. Het is altijd zo dat sommige kaarten niet in het spel zitten. Welke dat zijn is geheim.
Voordat de startspeler een kaart opgooit, kiest hij een van twee opdrachtkaarten. Deze opdracht moeten de spelers zien te halen. Een voorbeeld van een opdrachtkaart: `de derde gespeelde kaart moet lager zijn dan de andere kaarten in deze slag, rood is deze slag de troefkleur deze ronde.
Inside Job is een semi-coöperatief spel waarbij je probeert samen opdrachten te halen. Tenminste, dit geldt voor de meeste spelers, er zit namelijk een dubbelspion aan tafel.
De verrader is geheim en wint als zij 5 (of meer, afhankelijk van het aantal spelers) slagen heeft gehaald. Win je een slag, dan krijg je een geheime kofferfishje.
Even terug naar de voorbeeld opdracht (de derde kaart moet de laagste zijn en rood is troef). De startspeler gooit een blauw 13 op, de speler links speelt de blauwe 7, de laatste speler rood 1. Deze speler wint de slag omdat rood troef is en krijgt een koffer. De opdracht is ook goed voltooid omdat 1 de laagste kaart is, nog 8 te gaan en dan winnen de geheim agenten.
Je bent verplicht om de gevraagde kleur te spelen als je die hebt , deze regel geldt niet voor de verrader. De gevraagde kleur was blauw en de laatste speler pakte de slag met troef (rood). Wel gek dat deze speler gelijk bij de eerste slag al geen blauw heeft of zou dit misschien de verrader zijn.
De winnaar van de slag kiest eerst een opdracht en speelt dan de eerst kaart van de slag.
Zo wordt er gespeeld, totdat er een het winnende aantal opdrachten is volbracht, dan hebben de agenten gewonnen. Of dat de dubbelagent het aantal koffers heeft dat hij moet, dan maakt hij zich bekend en heeft hij gewonnen.
Of totdat iedere speler nog maar twee kaarten op zijn hand heeft. Als dit het geval is, steken de spelers hun vingers in de lucht. De startspeler telt tot drie en dan wijzen de speler tegelijk naar degene die zij denken dat de verrader is. Gaat de meeste vingers naar een loyale agent, dan wint de dubbelspion. Gaat de meerderheid van de wingers naar de verrader dan zegevieren de agenten.
Er zijn een aantal moeilijkheidsgraden waar je Inside Job in kan spelen. De geheim agenten krijgen extra´s. Ook kan je spelen met de mogelijkheid van het in zetten van koffers om kaarten troef te maken ongeacht de kleur.
Inside Job is bedacht door Tanner Simmons, het is zijn eerste spel.
Hoe is Inside Job je bevallen?
Een slagen halen met een coöperatief element, dan denk je gelijk aan De Crew.
(Ken je De Crew niet, dat is niet erg en hoef je je niet voor te schamen. Het dringende advies is wel om onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde spellenwinkel te rennen. Vraag daar om De Crew en zeg erbij dat het voor een vriend is. (bestellen op onze website mag natuurlijk ook))
De vergelijking met de Crew is zeker niet gek maar er zijn toch ook wel wat verschillen. Natuurlijk het verrader element, dat geeft al een hele andere dynamiek. Wat ook veel verschil maakt is het constant wisselen van troef, het bewaren van een troefkaart tot een beter moment heeft weinig nut als in iedere slag, er een andere kleur troef is.
Afhankelijk van het aantal spelers doen er een aantal kaarten niet mee en die zijn ook nog geheim. Het tellen van kaarten, zodat je weet welke kaarten er nog in moeten zitten is lastig en is meer gokken.
Er zijn best veel mensen die Inside Job erg leuk vinden. Dat geldt voor mij iets minder en dat komt omdat er teveel onbekende is (welke kaarten niet mee doen en wat de troefkleur gaat worden).
Hoe kan het dan dat anderen zo enthousiast zijn? Ik kan maar één harde conclusie trekken, er zit te weinig feest in mijn ziel.
Inside Job is een kaartspel met een hoog party element en ik kom maar niet in de feestmodus.