Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

Iki bordspel review


Iki is een bordspel uit 2015 maar die pas onlangs bij mij persoonlijk op de radar kwam. Dit is te danken aan Geronimo, de Belgische spelletjes uitgever, die Iki naar het Nederlands heeft vertaald.


De grote markt van Edo (de oude naam van Tokio) is de plek waar het spel zich afspeelt. De spelers zijn kooplui die in en verkopen op de markt maar ook ambachtslieden inhuren. De markt bestaat uit 4 winkelblokken. De handelaar van iedere speler kan maximaal 4 stappen zetten. Vervolgens een standaard actie uitvoeren van de betreffende winkel in het blok en als er een ambachtsvrouw of man aanwezig is kan die actie ook uitgevoerd worden. Is deze persoon ingehuurd door een andere speler, dan verdient de arbeider ervaring, bij 3 ervaring gaat hij of zij met pensioen. Het spel verloopt over de 4 seizoenen en ieder seizoen heeft 3 maanden. Je speelt dus een jaar. 


(Ja, ambachtslieden gaan extreem vroeg met pensioen. Waarschijnlijk is het geen toeval dat de Franse editie van Iki wordt uitgegeven door Sorry-we-are-France.)


Brand is een serieuze zaak in dit spel. Er zal 3x brand uitbreken, welke winkelblok getroffen zal worden, beslist het lot. Gelukkig kunnen de spelers zich hier op voorbereiden zodat de ramp beperkt blijft. Een ander belangrijk voordeel van deze brandbestrijding is dat je het initiatief krijgt. Dat heeft met het aantal stappen te maken die je handelaar kan zetten. De speler die boven aan het brandbestrijding spoor staat heeft de eerste keus in het aantal  stappen die hij zijn handelaar laat zetten..


Iki is een medium zwaar spel, een punt salade. Drafting en worker placement vind je hier terug. De speelduur is maximaal 1,5 uur. 


“Dit is best aardig” dacht ik na de eerste paar ronden. Toen de eerste brand uitbrak “Dit zit echt goed in elkaar". Bij het opmaken van de eindtelling bleken de eindscores wel heel erg ver uit elkaar te liggen, “oei, hebben we hier een runaway-leader-probleem"  (de speler die voorstaat krijgt zoveel voordeel dat verliezen moeilijk wordt).


Wat bleek na de tweede keer, spelen.  Ja, de speler die voor staat heeft inderdaad de meeste opties maar de speler die achter staat heeft de meeste informatie door dat hij later in de ronde aan de beurt is. Er blijven voldoende opties over om de informatievoorsprong  te kunnen  benutten.


Het bordspel Iki is een topper, schitterend artwork en productie. De auteur is erin geslaagd om met het bekende spelmechanisme een voor mij nieuw element te introduceren (keuzemogelijkheden tegenover informatievoorsprong). Bovendien is er veel speler interactie voor in een eurogame. 


Ik ben dus een fan maar kan ik nog iets negatiefs bedenken. Uiteraard,  (eerst iets over mijn onkunde) waarom kom ik nu pas achter het bestaan van Iki. We moeten meer oog hebben voor de spellen uit het oosten (de auteur is Koota Yamada, Japan). 

Nog een ander puntje, tegenwoordig verlangen we van spellen van dit niveau, dat ze niet alleen goed en mooi zijn maar ook dat ze een verhaal vertellen. Dit laatste is wat mager in Iki. Mag je een spel uit 2015 hier op afrekenen, ik denk het niet.


Iki zal zeker mijn stem krijgen voor een nominatie voor de Nederlandse Spelenprijs.


Patrick ten Hoorn

Spellenhuis

NSP Jurylid


Auteur Patrick ten Hoorn
Eigenaarvan het Spellenhuis en Game Guru
Patrick is een van de Game Guru´s en eigenaar van het Spellenhuis.  Zijn doel is
 om ieder jaar 100 nieuwe spellen te spelen en zit al 20 jaar in het vak. Op deze manier kan hij de krenten uit de pap halen en zeker weten dat ieder klant met het juiste spel de deur uit gaat.  
Ook is hij een van de jury leden van de Nederlandse Spellenprijs. De organisatie die jaarlijkse de beste en leukst spellen bekroond.

Gerelateerde producten

Iki Bordspel NL

Op werkdagen voor 16:00 besteld, is morgen in huis

€ 54,95