Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

Review van Eart bordspel


Bordspel Earth

Het is moeilijk te geloven hoe op onze onherbergzame rots een ongelooflijke verscheidenheid aan planten is ontstaan. Er lijken bijna geen plaatsen te zijn waar planten of schimmels niet kunnen floreren. Denk je dat het je zou lukken om de aarde te laten gedijen?

Earth het bordspel is een pittige titel. Verschillende elementen van bekende spellen samen zijn gebracht, gestroomlijnd en tot iets moois gemaakt.

Aantal: 1 - 5   Speelduur:  45 - 90 min leeftijd:  14+

Eerst even een kort overzicht van het bordspel Earth.

We zijn ons allemaal bewust van de enorme verscheidenheid aan plantensoorten. In het bordspel "Earth" lijkt het alsof elk plantje zijn eigen kaart heeft, gezien het grote aantal verschillende kaarten in de doos.

Aan het begin van het spel leggen we het algemene bord neer waarop kaarten worden geplaatst met de opdrachten. Deze opdrachten leveren bonuspunten op. Elke speler krijgt een persoonlijke opdrachtkaart die samen met een eilandkaart (belangrijk voor het startkapitaal) en een klimaatkaart op hun eigen bord komt te liggen. Naast het persoonlijke bord moet ruimte worden vrijgehouden voor het eiland dat je gaat creëren. Je eiland kan maximaal 4x4 kaarten (dus maximaal 16 kaarten) groot worden.

De eilandkaart bepaalt hoeveel grond je mag pakken (grond is geld in dit spel) en hoeveel kaarten je mag trekken. Van de getrokken kaarten mag je er een aantal houden; de rest gaat naar je composthoop.

De startspeler kiest een van de vier acties (planten, composteren, water geven of groeien) en voert de bijbehorende grote acties uit. Spelers die niet aan de beurt zijn, mogen de kleine actie uitvoeren. Vervolgens wordt de kleur van de actie geactiveerd. Spelers mogen kaarten laten afgaan die ze al hebben gespeeld met de juiste kleur. Dit resulteert meestal in opbrengsten of uitgaven, zoals het verkrijgen van meer grond, het laten groeien van planten, loten aan planten toevoegen, en nog veel meer. De kaarten gaan echter op volgorde af, wat goed in overweging moet worden genomen. Eerst wil je opbrengsten krijgen om ze vervolgens te kunnen uitgeven.

Planten is waarschijnlijk de belangrijkste actie, omdat je hiermee kaarten op je eiland plaatst. Om een kaart te plaatsen, moet je grond betalen. Er zijn drie verschillende kaarten in de enorme trekstapel. Tereinkaarten kunnen bonuspunten opleveren als je ze goed laat aansluiten op de Florakaarten. Florakaarten zijn ook punten waard, vaak kun je de plant laten groeien voor extra punten. Dan zijn er ook nog gebeurteniskaarten, die niet op je eiland komen te liggen maar eenmalig afgaan, zoals de Bosbrandkaart (een bosbrand is niet prettig, maar je krijgt wel 6 kaarten cadeau).

Als een speler de 16e kaart op zijn eiland heeft geplaatst, wordt de ronde afgemaakt en eindigt het spel. Het is tijd om de punten te tellen met behulp van de rekenmachine. Er zijn veel  punten te verdienen op verschillende manieren. Als je boven de 200 punten zit, heb je het behoorlijk goed gedaan.

De spelontwerper van Earth is Maxime Tardif, en dit is zijn eerste grote hit.

Heb je Earth kunnen winnen?

Helaas is het me nog steeds niet gelukt, maar ik geniet er wel van tijdens het spelen.

Earth is niet alleen qua thema, maar ook qua spelmechanismen gebaseerd op een aantal bekende spellen. Het engine building aspect van Wingspan, de talrijke opties van Ark Nova, en het verkrijgen/uitvoeren van acties wanneer je niet aan de beurt bent, zoals bij Terraforming Mars: Ares Expedition. Alle drie spellen delen een overvloed aan kaarten en hebben een thema dat gerelateerd is aan de natuur.

Hoe goed is Earth?

Dit bordspel is een ware traktatie voor de liefhebbers van bordspellen, want het is zeker niet eenvoudig. Hoewel de regels niet al te ingewikkeld zijn, maken de talloze kaarten en de indrukwekkende keuzemogelijkheden het spel complex.

Het feit dat je in elke beurt, ook die van andere spelers, iets ontvangt of moet uitvoeren, laat weinig tijd over om uitgebreide strategieën uit te stippelen. Persoonlijk vind ik dit aangenaam, omdat het de vaart er goed in houdt tijdens het spelen van dit bordspel.

De interactie tussen spelers is beperkt, zoals vaak het geval is bij spellen in dit genre. Door het hoge tempo, valt dit nauwelijks op. De uitvoering van het spel is prima, met natuurfoto's op de vele kaarten en spelonderdelen die zijn gemaakt van hout of karton.

Earth is zonder twijfel een uitstekend bordspel. Het is goed uitgebalanceerd en ontworpen voor de liefhebber die net iets meer diepgang zoekt dan wat Wingspan te bieden heeft, maar iets minder complexiteit dan Ark Nova.

Wat betreft innovatie valt het misschien een beetje tegen, maar de algehele kwaliteit van het spel maakt het zeker de moeite waard voor de liefhebbers van dit genre.

Auteur Patrick ten Hoorn
Eigenaarvan het Spellenhuis en Game Guru
Patrick is een van de Game Guru´s en eigenaar van het Spellenhuis.  Zijn doel is
 om ieder jaar 100 nieuwe spellen te spelen en zit al 20 jaar in het vak. Op deze manier kan hij de krenten uit de pap halen en zeker weten dat ieder klant met het juiste spel de deur uit gaat.  
Ook is hij een van de jury leden van de Nederlandse Spellenprijs. De organisatie die jaarlijkse de beste en leukst spellen bekroond.

Gerelateerde producten

Niet voorradig
Earth - Bordspel

Uitverkocht

€ 58,95 
Earth NL - Bordspel

Uitverkocht

€ 49,95