Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

Hoe speel ik DnD

Hoe begin ik met Dungeons and Dragons?


Wat is D&D?

Dungeons and Dragons (vaak afgekort tot D&D of DnD) is een tabletop roleplaying game, of rollenspel, dat voor het eerst in de jaren ’70 uitkwam. Het is zeker niet de enige tabletop roleplaying game, maar wordt wel het meest gespeeld. Er zijn heel veel RPGs, met allemaal verschillende moeilijkheidsgraden en thema’s, zoals Star Wars, Call of Cthulhu en Warhammer. En Dungeons and Dragons dus.

In D&D neem je de rol aan van een fictief karakter. Elke speler bedenkt zo’n karakter, en samen spelen jullie een avontuur door. Dit doe je met behulp van dobbelstenen. Als jouw karakter iets wil doen, zoals een kamer doorzoeken of een monster aanvallen, rol je hier één of meerdere dice voor. Op basis van hoe hoog je rolt bepaalt de Dungeon Master, jullie verhaal leider, of dit lukt. De Dungeon Master begeleidt jullie namelijk door het avontuur. Hij of zij kan een eigen avontuur bedenken, of een van de officiële boeken gebruiken. Deze boeken staan op zichzelf of zijn onderdeel van een serie, en gaan ervan uit dat je een vaste groep hebt om mee te spelen. Deze campaigns duren namelijk vaak meerdere weken of maanden. Sommige kunnen zelfs jaren duren. Wil je D&D eerst een keer uitproberen? Dan raden we aan een one-shot te spelen. Dit zijn korte avonturen die je in één keer kan uitspelen.

Waarom DnD?

Dungeons and Dragons bevindt zich ergens in het midden van de moeilijkheid schaal. De regels zijn simpel genoeg voor beginners om te kunnen volgen, maar bevatten een duidelijke structuur waar gevorderden mee kunnen werken. Spelers krijgen de ruimte om hun creativiteit los te laten gaan, zonder teveel keuzes en ingewikkelde regels te worden voorgeschoteld. We raden daarom aan te beginnen met D&D, en naar andere tabletop RPGs te kijken wanneer je het roleplayen onder de knie hebt.

Waar moet ik beginnen?

Het mooie aan Dungeons and Dragons is dat je er niet heel veel voor nodig hebt: een kopie van de regels, potlood en papier, een set dobbelstenen en je verbeelding. Wizards of the Coast heeft online een gratis PDF van de basisregels beschikbaar gemaakt. Hierin worden de belangrijkste onderdelen en wiskunde van het spel beschreven, wordt stap voor stap uitgelegd hoe jij je eigen karakter kan maken en kan je informatie over een aantal monsters vinden.

Voor D&D gebruik je een set dobbelstenen, die beginners er vaak maar raar uit vinden zien. Veel spelers verzamelen deze dobbelstenen alsof het Pokémonkaarten zijn. Mocht je nog geen eigen dobbelstenen hebben, in onze winkels bieden wij deze setjes in allerlei verschillende kleuren aan.

Je kan het beste beginnen met de Starter Set. Deze bevat alles wat je nodig hebt: een handboek met de basisregels, een introducerend avontuur, vijf karakters en een set dobbelstenen.

Spelers maken vaak liever hun eigen karakters, maar de karakters in de Starter Set doen alvast het ingewikkeldste rekenwerk voor je. De eigenschappen, motivaties en relaties van elk karakter dienen als inspiratie. Als je liever zelf een karakter wil maken, kan dat natuurlijk ook. De website D&D Beyond heeft een handige tool om je daarbij te helpen.

In het Player’s Handbook staan alle basisregels en aanvullende opties voor het maken van karakters. Het boek bevat prachtige  illustraties en is handig om spells en abilities op te zoeken tijdens het spelen. Voor de Dungeon Master is de Dungeon Master’s Guide een must, hierin wordt behandeld hoe je onvergetelijke verhalen creëert. Ook raden we de Monster Manual aan, met statistieken van allerlei wezens om je spelers uit te dagen.

Hoe word ik een Dungeon Master?

De Dungeon Master (of DM) is de verhaal leider, gids, en vaak zelfs tegenstander van de spelers. Je hoeft niet alle regels te kennen, sterker nog, je mag je eigen regels bedenken. Jij bent immers de baas. Dat maakt deze rol wel wat moeilijker dan die van de rest van de groep: spelers hoeven alleen te weten wie hun eigen karakter is, de DM moet de rest van de wereld bijhouden. We raden je aan eerst een paar keer zelf te spelen, voordat je gaat DM’en.

Voor jouw als spelleider is ook het aantal speler wat aan tafel zit van belang. Ons advies voor een beginnende Dungeon Master 3-4 spelers in je groep. Met meer spelers krijgen mensen te weinig aandacht, met minder mensen krijgen ze juist te veel aandacht. Ook is het tempo waarin het verhaal zich afspeelt het best te reguleren.

Als nieuwe DM is het meestal makkelijker om een bestaand avontuur te spelen dan om gelijk je eigen  verhaal te bedenken. Wil je dit toch doen, dan kan je het beste een onderwerp nemen wat je zelf leuk vindt en hier een D&D-versie van maken. De regels zijn namelijk erg makkelijk aan te passen naar wat je wil doen.

Al zin om te spelen?

Wij organiseren in onze winkels in zowel Den Haag als Haarlem regelmatig one-shots. In Den Haag is dit elke donderdag, in Haarlem op dinsdag. Schrijf je in via de website, want ze zitten snel vol! Mocht je verder nog vragen hebben, dan helpen we je natuurlijk graag verder.

Ben jij een DM met al wat ervaring en wil je helpen om nieuwe spelers enthousiast te maken voor het spel. Neem dan snel contact met ons op.

denhaag@spellenhuis.nl

of 

haarlem@spellenhuis.nl


Auteur Patrick ten Hoorn
Eigenaarvan het Spellenhuis en Game Guru
Patrick is een van de Game Guru´s en eigenaar van het Spellenhuis.  Zijn doel is
 om ieder jaar 100 nieuwe spellen te spelen en zit al 20 jaar in het vak. Op deze manier kan hij de krenten uit de pap halen en zeker weten dat ieder klant met het juiste spel de deur uit gaat.  
Ook is hij een van de jury leden van de Nederlandse Spellenprijs. De organisatie die jaarlijkse de beste en leukst spellen bekroond.

Gerelateerde producten

D&D Dragons of Stormwreck Isle Starter Set

Op werkdagen voor 16:00 besteld, is morgen in huis

€ 19,95 
8.27 %
Tip!
Dungeons & Dragons: Player's Handbook

Niet in voorraad, levertijd 9-11 dagen

€ 44,95  Was: € 49,00  (8.27% korting)