Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

Kitesbanner-

Een review van Kites, een snel samenwerkingsspel.


Kites, een samenwerkingsspel in realtime


Samen vliegeren met kaarten en zandlopers, kan dit spel echt leuk zijn?


Kites is een lekker snel spel waarbij je moet samenwerken om de zandlopers niet zonder zand te laten komen. De originaliteit, eenvoud en betrokkenheid die het vraagt van alle spelers maakt dit voor mij een top spel.


Aantal: 2-6      Speelduur: 10 min       leeftijd: 10+ (ik vind 7+)


Hoe werkt het spelletje Kites?


Waarom dit spel een vlieger thema heeft gekregen is voor mij ook raadsel. Een willekeurig ander thema had waarschijnlijk net zo goed gepast. Misschien is kiten een hobby van Kevin Hamano (de spelontwerper) of had de tekenaar (Beth Sobel) nog wat vlieger tekeningen op de plank liggen.


Dit spel bestaat uit een stapel vlieger kaarten en 1 of twee kleuren. 6 zandlopers in dezelfde kleuren, met uitzondering van de witte zandloper (hierover zo meer).
Daarnaast krijg je 3x3 kaarten die je toe kan voegen als jullie een grotere uitdaging willen.
In de rode zandloper zit voor 30 seconden zand, de paarse zandloper geeft je het meeste tijd, namelijk 90 seconden.

Speel je met 4 spelers, dan krijgt iedereen 4 kaarten. Als een speler een kaart uitspeelt, mag zij gelijk een nieuwe kaart trekken. Het spel is afgelopen als er geen kaarten meer zijn, niet om te trekken en niet in de spelers handen. De beurten gaan aan met de klok mee. De lopers komen met alle het zand aan een kant plat op tafel te liggen.


Is iedereen klaar om tebeginnen, ja.

Dan wordt de witte zandloper met overeind gezet (60 seconden), de startspeler speelt een kaart uit. De gespeelde kaart heeft twee kleuren, dan moeten de zandlopers met dezelfde kleur overeind gezet worden, bijvoorbeeld rood (30 sec) en oranje (45 sec).

De startspeler vult haar hand aan en de volgende speler is aan de beurt.  Deze speelt een blauw (75 sec)/paarse (90 sec) kaart, deze kleuren zandlopers worden overeind gezet.

De volgende speler is aan de beurt en speelt een kaart uit met alleen de kleur rood, nu kan de rode zandloper of de witte zandloper worden omgedraaid. Waarschijnlijk is het verstandig om nu de rode zandloper om te draaien, wit en rood zijn in de eerst beurt al overeind gezet maar de rode heeft het minste tijd.
Er is geen andere manier om de witte zandloper omdraaien, dat kan alleen met een enkel kleurige kaart.
Zijn alle kaarten gespeeld voordat een zandlopers zonder zand is komen te zitten. Hebben wij gewonnen.


Om het spel moeilijker temaken kan je een aantal kaarten toe voegen, zoals de storm kaarten en de vliegveld kaarten. Als er een vliegveld kaart gespeeld wordt mag er een ronde lang niet gesproken worden, dat is een behoorlijk nadeel.


Is Kites een hoogvlieger?

(sorry, ik kon het niet laten)


Spellen waarbij zandlopers een echt onderdeel zijn van het spel komen we niet zo heel vaak tegen.

Bij Magic Maze, een familiespel waarbij het erg goed werkt. Dit spel heeft veel lof gekregen. Wat mij betreft ook terecht.
Bij Pendulum kwam het iets minder uit de verf, dit spel is ook wat in de vergetelheid geraakt.


Kites heeft een snelheid en een eenvoud die je zelden tegen komt. Coöperatieve spellen als The Mind en The Game hebben ook maar door dat het tijdselement zo belangrijk is bij Kites, vraagt het van iedereen een 100% betrokkenheid. De korte speelduur zorgt ervoor dat die betrokkenheid ook blijft.


Het gekozen thema voelt wat kunstmatig aan, de leeftijd op de doos van 10+ is wel erg hoog (Vanaf 7 jaar gaat dit prima).
Dit zijn eigenlijk de twee enige kleine minpuntjes die ik heb kunnen vinden.

Kites is een spel met veel originaliteit, eenvoud, toegankelijkheid, snelheid en zorgt voor een hoge betrokkenheid van alle spelers aan tafel. Voor zo'n spel kan ik alleen maar mijn loftrompet uit de kast trekken en door de straten van Den Haag laten schallen.

Auteur Patrick ten Hoorn
Eigenaarvan het Spellenhuis en Game Guru
Patrick is een van de Game Guru´s en eigenaar van het Spellenhuis.  Zijn doel is
 om ieder jaar 100 nieuwe spellen te spelen en zit al 20 jaar in het vak. Op deze manier kan hij de krenten uit de pap halen en zeker weten dat ieder klant met het juiste spel de deur uit gaat.  
Ook is hij een van de jury leden van de Nederlandse Spellenprijs. De organisatie die jaarlijkse de beste en leukst spellen bekroond.

Gerelateerde producten

Kites

Niet in voorraad, levertijd 9-11 dagen

€ 22,95 
Kites - NL

Niet in voorraad, levertijd 9-11 dagen

€ 19,95