Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

Atiwa bordspel review


Atiwa bordspel beoordeling 

 

In het zuidoosten van Ghana liggen de heuvels van de Atiwa regio. De vruchtbare grond is kenmerkend voor dit gebied evenals de winning van goud en bauxiet. 

Proef je een tegenstelling. Ja dat klopt, dat is precies waar dit bordspel over gaat.

 

Atiwa is een uitstekend bordspel. Een ijzersterk thema over de ecologische problemen in Ghana. Dit gecombineerd met een uitstekend maar niet ingewikkeld spelmechanisme. Deze combinatie maakt het spel niet alleen goed maar ook relevant.

 

Spelers: 1-4                                                            Speelduur: 60 min                                                                 Leeftijd: 12+ 


Hoe werkt Atiwa?

 Iedere speler is een burgemeester van kleine nederzettingen in de heuvels van dit gebied. Het is aan jou om het dorp te laten groeien. Voedsel voor de inwoners is de eerste vereiste. Daarnaast is de leefbaarheid van het gebied een belangrijk punt.

Iedere speler krijgt een eigen bordje met daarop 5 verschillende zaken: bomen, fruit, wilde dieren, geiten en bevolking. Daaronder komen grote kaarten te liggen waar je bomen kunt planten, mensen kunt laten wonen en nog veel meer zaken.

Plant je een boom, dan pak je deze van je persoonlijke bord en komt de boom op een van de grote kaarten te liggen. Nu heb je plekken vrij gespeld op je bordje en dat levert vaak een leuke bonus op. 

De echte sterren van het Atiwa spel zijn de vleerhonden. Als je een aantrekkelijk gebied hebt, dan trekken deze dieren er naar toe. Groeit er fruit aan je bomen, dan zorgen de vleerhonden ervoor dat de zaden verder verspreid worden en krijg je meer bomen. 

Beboste gebieden zijn aantrekkelijk voor veel wilde dieren. De wilde dieren zorgen ook voor meer bomen maar ook voor vlees. Voedsel dat je kunt gebruiken om je inwoners te voeden.

Veel mensen in het dorp zijn goed voor veel punten maar ze moeten zich wel eten. Geitenmelk, vlees en fruit zijn voedzaam maar soms lastig te krijgen. Als de honger toeslaat en de bevolking onvoldoende opgeleid is, dan worden de vleerhonden aan het spit geregen. Dat is jammer want de vleerhonden zijn erg belangrijk voor het ecosysteem.

De inwoners zonder opleiding gaan iedere ronde op zoek naar goud om hier voedsel mee te kopen. Of ze iets vinden is onzeker. Wat wel zeker is, is de vervuiling die ze achterlaten. Gebieden die vervuild zijn, zijn de rest van het spel onbruikbaar.

Misschien is een opleiding een goede investering. Dan kunnen ze op andere manieren hun geld verdienen, bovendien worden het ook vleerhond liefhebbers en laten ze deze dieren op zolder wonen.

Behalve je eigen bordje is er ook nog een groot bord met hier allemaal actie is op. Iedere speler heeft 3 rakkers en deze meeples worden om beurten op het actiebord gezet.  Je kunt een boom planten, vleerhonden of wilde dieren naar je gebied  laten komen. Ook kan je nieuwe inwoners in je dorp verwelkomen of inwoners opleiden.

Dit gebeurt allemaal bij het plaatsen van de rakkers. Atiwa is een echt worker placement spel

 

Uwe Rosenberg is de auteur van dit spel en dat is een hele bekende auteur. Hij heeft spellen bedacht zoals Boonanza, Agricola, Patchwork en nog vele andere. Jarenlang sliep ik onder Uwe Rosenberg dekbed en was dus een groot fan. 

De laatste jaren hebben de spellen van zijn hand niet allemaal de kwaliteit van zijn grote hits. Hoe zit dat bij dit bordspel


Is Atiwa een goed spel?

Wat een ijzersterk thema heeft dit spel zeg. 

Er wordt een hedendaags probleem aangepakt en uitgekleed en op tafel gegooid.

Je proeft de toon van `Dus jij bent ook tegen ontbossing en vervuiling maar hou zou jij het aanpakken dan,he´.

Behalve de spelregels zit er nog een boekje in de doos waarin dieper wordt ingegaan op de problematiek. De angst voor Ebola bij de mensen zorgt ook voor een actieve jacht op de vleerhonden.

Het spel zelf is zeker niet heel ingewikkeld maar ook niet licht. Het is geschikt voor iedereen die af en toe een spelletje speelt. Het belangrijkste mechanisme is worker placement (het plaatsen  van de rakkers). Er zijn best veel opties maar dit zijn altijd combinaties van de 5 of 6 verschillende mogelijkheden. Dit maakt het best overzichtelijk. 

De interactie bij dit soort spellen is vaak niet zo heel groot en geldt ook voor Atiwa. Je bent vooral met jezelf bezig. Toch heeft mij dit niet gestoord en dat komt doordat de beurten best snel gaan door die overzichtelijke acties.
Vaak zie bij spellen met een sterk thema dat dit ten koste gaat van het spel. Daar is hier absoluut geen sprake van.

Atiwa is een goed bordspel. Wat hem echt speciaal maakt is de naadloze verwevenheid van thema en spelmechanisme.

 

Wil je meer weten over het Atiwa spel? 

 

Hier nog wat handige links.

 Atiwa op Boardgamegeek                                   Speluitleg video

 

Vind je Atiwa goed, dan vind je deze titels misschien ook wel interessant

 

Agricola

Hoogspanning

Marrakesh

Auteur Patrick ten Hoorn
Eigenaarvan het Spellenhuis en Game Guru
Patrick is een van de Game Guru´s en eigenaar van het Spellenhuis.  Zijn doel is
 om ieder jaar 100 nieuwe spellen te spelen en zit al 20 jaar in het vak. Op deze manier kan hij de krenten uit de pap halen en zeker weten dat ieder klant met het juiste spel de deur uit gaat.  
Ook is hij een van de jury leden van de Nederlandse Spellenprijs. De organisatie die jaarlijkse de beste en leukst spellen bekroond.

Gerelateerde producten

25.08 %
Atiwa bordspel - NL

Op werkdagen voor 16:00 besteld, is morgen in huis

€ 44,95  Was: € 60,00  (25.08% korting)