Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

Harmoniesbanner

Review van Harmonies

In Harmonies heeft iedere speler een eigen bord waarop je landschappen bij elkaar puzzelt. Als je dit goed doet, willen dieren graag bij jou wonen.

Harmonies is een goed spel dat door het schitterende artwork wordt opgetild naar een erg goed spel. Op de makkelijke stand een echte aanrader voor families (vanaf 8 jaar).

Spelersaantal: 1-4               Speelduur: 40            Min leeftijd: 10+ (ook voor jonger)

 

Harmonies, hoe speel je dat?

Voordat we met het spel kunnen beginnen, krijgt iedereen een dubbelzijdig speelbord en moet er beslist worden op welke kant er gespeeld wordt. Voor het eerste potje is de standaard kant, de beste keus.

Op het centrale bord komen 5x 3 habitat tokens te liggen. Deze tokens zijn eigenlijk waar het om gaat, in dit spel.  Er zijn een aantal verschillende soorten, water, veld, boom, struik, berg en stads tokens.

Als je aan de beurt bent, mag je een van de setjes van 3 tokens van het centrale bord pakken en op je persoonlijke bord plaatsen. 

Sommige tokens mag je zelfs boven op elkaar leggen. Zoals de berg en bos tokens. Een bergketen met een berg die 3 tokens hoog, is goed voor 7 punten. Ook bomen kunnen op elkaar gelegd worden maar voor een boom krijg je pas punten als je hem afsluit met een groen token.

Velden en open water  zijn nogal plat en mogen dan ook niet gestapeld worden. Je kan er wel flink punten mee verdienen. Leg je 7 water tokens aan elkaar, dan krijg je voor deze rivier 19 punten.  

Behalve het pakken van 3 tokens mag je ook een dierenkaart pakken. Wanneer je een kaart pakt komen daar een aantal dieren blokjes op te liggen. Iedere keer als je aan de voorwaarde van de kaart voldoet mag je er een blokje van afhalen en heb je punten vrij gespeeld. Een voorbeeld: Liggen er twee water tokens naast een boom van 3 hoog (twee bruine tokens onder een groene bovenop) dan mag je van je krokodillen kaart een krookodilblokje halen en op het water leggen. Nu heb je 4 punten vrij gespeeld.  Weten we nog een mooie plek te maken voor een krokodil, dan mogen we weer een blokje van de kaart halen.

Bij het puzzelen in Harmonies kijk je dus niet alleen hoe je de meeste punten kan scoren met je landschap dat je opbouwt, maar ook hoe je er dieren kan laten wonen en daar punten mee kan verdienen.

Harmonies is een spel dat ontworpen is door Johan Benvenuto en getekend is door Maeva da Silva. De uitgever is Libellud, ook bekend van Dixit en Mysterium.


Wat vind ik van Harmonies?

Een heel goed spel.

De productie uitstekend, het artwork van topniveau, de spelmeganisems prima en toegankelijk.

Harmonies zit in een niet overdreven grote doos met fraaie (bedrukte) houten tokens. De tokens zitten in een linnen zak waar je lekker in kan graaien. Er is ook niet beknibbeld op de kwaliteit van het karton.

Waar al helemaal niet op bezuinigt is, is op het artwork. Libellud is een uitgever die bekend staat om het artwork in hun spellen. In dit spel maken ze dat ook zeker weer waar. Echt om van te smullen.

Het spelmechanisme draait vooral om de balans, tussen het halen van punten uit je eigen landschap als uit het halen van punten uit de dierenkaarten.  Deze manier van puzzelen zien we wel vaker maar is in Harmonies erg toegankelijk ingezet.

Wel vind ik de interactie tussen de spelers minimaal. Dit vind ik in spellen die redelijk snel spelen (zoals deze)  minder storend dan in wat langere spellen. Harmonies wordt geschikt geacht vanaf 10 jaar, daar is de 8 jarige bij ons aan tafel het niet mee eens. De meest basic manier van spelen is prima te doen vanaf 8 jaar. Dat maakt dit spel een goed familie spel.

Gerelateerde producten

Niet voorradig
Harmonies

Uitverkocht

€ 39,95