Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

Machiavelli Review


Het doel bij het Machiavelli kaartspel is om gebouwen te bouwen. Dit gebeurt in ronden en heeft een speler zijn/haar 8e gebouw gebouwd, dan is dat de laatste ronde. Dit betekent echter niet dat je gewonnen hebt. Zoals veel andere spellen wint degene met de meeste punten. Deze zijn te verkrijgen door de gebouwde gebouwen. En hier begint de strategie. 

Inhoud

Er zitten bouwkaarten, munten, hulpkaartjes, een houten koning en karakters in het spel.

  • De bouwkaarten zijn de kaarten waar de gebouwen opstaan die je (wilt) bouwen.
  • De munten gebruik je om de kosten van het bouwen te betalen.
  • De hulpkaartjes geven uitleg over het verloop van het spel en tevens de speciale eigenschappen van de verschillende karakters.
  • De houten koning geeft aan wie begint met het kiezen van een karakter.
  • De karakters geven iedere speler een speciale eigenschap/kracht die geen ander heeft en kan elke ronde wisselen.

Speelwijze

Over de karakters zal ik wat meer uitleg moeten geven. Deze kaarten maken het spel zo uitdagend en complex als dat het zich voordoet.
In het standaard spel zitten 8 karakters welke allemaal een eigen nummer hebben (1 t/m 8). Het nummer geeft aan wie als eerst in de ronde aan de beurt is. De speler met de houten koning kiest als eerste een karakter, dan volgt de rest met de klok mee.
Ook hebben de karakters een speciale eigenschap/kracht welke grote impact kunnen hebben op het spel of de tegenspelers. Je hebt de moordenaar, dief, magiër, koning, prediker, koopman, bouwmeester en condottiere. Om enkele gamechangers uit te lichten:

De moordenaar heeft de kracht om een karakter naar keuze om te leggen. Mocht iemand het geslachte karakter gekozen hebben dan is deze speler zijn beurt ook kwijt die ronde. Op deze wijze steelt de dief alle geldmunten van een tegenstander. Ook heb je karakters als de condottiere, welke gebouwen van een tegenstander vernietigd (tegen een prijs). Tevens krijgt hij van elk rode gebouw een munt wanneer deze gebouwd is. Deze extra munt krijg je ook bij de koning (geel), de prediker (blauw) en de koopman (groen).

Extra

Er zijn ook uitbreidingen voor dit strategische spel. De donkere landen is een uitbreiding welke meer soorten gebouwen en een andere versie van elk karakter toevoegt. Ook zijn er twee 9e karakters bij. Hierdoor is variatie en herspeelbaarheid een stuk groter.
Ook bestaat er een deluxe versie waar er zelfs 3 versies zijn van de 9 karakters. Het spel Citadels is exact hetzelfde spel als de deluxe versie maar dan compleet in het engels.

Auteur Floris
Onze Guru Floris is werkzaam bij het Spellenhuis in Den Haag. Hij is gek op spellen en houdt ook graag van een speciaal biertje tijdens het spelen ervan. Je kunt hem vaak tegenkomen in ons bordspellencafé, al dan niet aan het werk. Vraag hem gerust welk spel hij zou aanraden.

Gerelateerde producten

Niet voorradig
Citadels Classic

Uitverkocht

€ 15,95 
Niet voorradig
Citadels Revised - EN

Uitverkocht

€ 36,95 
Citadels

Uitverkocht

€ 38,95