Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

After Us, wat vinden we bij het Spellenhuis van dit spel?


After Us speelt zich af in een wereld waar de naakte aap het niet meer voor het zeggen heeft. Andere primaten staan nu boven aan de pickorde.

After Us is een bordspel waarbij het indrukwekkende artwork je meeneemt op een snel en origineel avontuur. Het is wel een avontuur dat je het best alleen kunt beleven.


Spellers aantal 1 - 6               Speelduur 40 - 60          Min leeftijd 14+ (10+ volgens ons)


De wereld van After Us.

In het jaar 2084 is er in After Us van de beschaving die wij nu kennen alleen nog ruïnes over. De tijd van de apen is aangebroken. Chimpansees, Gorilla's, Orang Oetans en Mandrillen spelen in dit spel de hoofdrol.

Ieder speler begint met een eigen deck van 8 Tamarin kaarten. Hier worden er 4 van getrokken. Deze 4 leg je op een volgorde naar keuze voor je neer. 

Op alle kaarten in After Us staan afgekaderde blokken afgebeeld met daarin vruchten, bloemen of noten. Veel blokken staan helemaal aan de linker- of rechterkant. Deze halve blokken kunnen worden samengevoegd met halve blokken op andere kaarten zodat je van beide helften de opbrengsten krijgt.

De Tamarin kaarten zijn niet zo heel erg goed, gelukkig kan je mensapen kaarten aan je deck toevoegen. Dit zijn de kaarten waar je meer opties mee zal krijgen. Ieder apensoort heeft level 1 en level 2 kaarten. De laatste zijn de beste maar daar moet je ook het meest voor betalen. 

De Oeran Oetangs geven je veel energie (kan je leuke extra´s mee kopen). De Gorlillaas laten je kaarten uit je deck slopen, ideaal om de minder goede start kaarten er uit te krijgen. Zo heeft iedere soort aap zijn eigen specialisme.

Het verkrijgen van de verschillende soorten goederen zorgen er voor dat je beter apen aan je deck kunt toevoegen. Deze apen geven je ook goederen maar zorgen er ook voor dat je meer punten kunt scoren, door bijvoorbeeld goederen in te leveren en daar punten voor terug tekrijgen.

Nadat een speler op 80 punten is gekomen wordt de ronde afgemaakt. De winnaar is speler met de meeste punten.

After Us bedacht door Florian Sirieix, het artwork is van Vincent Dutrait.


Hoe is After Us mij bevallen?

Een kaartspel met Planets of the apes achtige setting en een aansprekende boxcover. Dat spel moet natuurlijk gespeelt worden.

Niet alleen de boxcover maar al het artwork in After Us is uitstekend verzorgd. De tekenaar Vincent Dutrait heeft dan ook indrukwekkende cv opgebouwd met bordspellen. Wel lijkt het thema niet zo goed aan te sluiten bij het spelsysteem.

Het spelsysteem is best goed bedacht en origineel. Het opvolg orde leggen van kaarten om je actie´s zoveel mogelijk te maximaliseren werkt goed. Doordat de kaarten die je kan kopen dicht liggen,  blijft er een kans factor een rol spelen. Omdat je weet van welke apen soort en welk level de beoogde kaart is, heb je best veel informatie over wat je kan verwachten van de betreffende kaart. De geluksfactor is zeker niet storend.

De spelers doen de meeste acties tegelijkertijd, daardoor blijft het tempo er behoorlijk in, ook als je met 6 spelers speelt (het maximum aantal). Het tegelijk uitvoeren van acties gaat meestal ten koste van de speler interactie. After Us is hier een extreem voorbeeld van. De spelers hebben zo goed als niks met elkaar te maken. 

After Us is een nogal solistisch avontuur. Toen ik hem alleen speelde, heb ik er van genoten. Toen ik hem 5 speelde, wilde ik alleen zijn.

Auteur Patrick ten Hoorn
Eigenaarvan het Spellenhuis en Game Guru
Patrick is een van de Game Guru´s en eigenaar van het Spellenhuis.  Zijn doel is
 om ieder jaar 100 nieuwe spellen te spelen en zit al 20 jaar in het vak. Op deze manier kan hij de krenten uit de pap halen en zeker weten dat ieder klant met het juiste spel de deur uit gaat.  
Ook is hij een van de jury leden van de Nederlandse Spellenprijs. De organisatie die jaarlijkse de beste en leukst spellen bekroond.

Gerelateerde producten

11.48 %
After Us - NL

Op werkdagen voor 16:00 besteld, is morgen in huis

€ 38,95  Was: € 44,00  (11.48% korting)