Klantenreview: 9.4/10
Klantenservice: 070-3644782
Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-
Webwinkel Keurmerk
Klantenreview: 9.4/10
Klantenservice: 070-3644782
Gratis verzending vanaf € 60,-
Gratis verzending vanaf € 50,-
Webwinkel Keurmerk

Bij het Spellenhuis houden we wel van een feestje. Vaak krijgen we de vraag welke party spellen wij het leukste vinden.

 1. Exploding Kittens

Wie houdt er nou niet van katten en wie houdt er nou niet van explosies. Als je de twee combineert in een spel, dan moet er toch iets geweldigs uit komen.
Exploding Kittens is misschien niet een cultureel hoogstandje maar op feestjes is het een topper.
Elke beurt pak je een kaart, en als het een exploderende kat is, dan lig je er uit. Voordat je een kaart trekt mag je een kaart spelen. Er zijn kaarten die zeggen dat je buurman een kaartje mag trekken of dat je de bovenste 3 kaarten van de stapel mag sorteren.
Heel veel hilariteit, en een potje is snel voorbij. Lig je eruit dan doe je snel weer mee.
Voor volwassenen heb je ook nog de “NSFW” (Not Safe For Work) versie met wat hardere grappen.

2. Dixit

Dixit is verreweg het mooiste spel op deze lijst. In de basis doos zitten 82 schitterende afbeeldingen op mooie grote kaarten.
Iedereen heeft een handvol met kaarten. Als je aan de beurt bent dan omschrijf je er een van. Deze kaart leg je gedekt op tafel. De andere spelers leggen er eentje bovenop en die houden rekening met jouw omschrijving. De kaarten worden open gelegd en anderen moeten gaan raden welke kaart de jouwe was. Heb je het te moeilijk gemaakt met je omschrijving en weet niemand jouw kaart te raden, dan krijg je geen punten. Weet iedereen wat jouw kaart is, dan heb je het te makkelijk gemaakt en krijg je ook geen punten.
Je omschrijving moet dus vaag zijn maar niet te vaag.
Heb je alle kaarten wel vaak genoeg gezien? Er zijn genoeg uitbreidingen met nieuwe stapels kaarten om uit te kiezen.

3. Codenames

Voordat je Codenames gaat spelen, verdeel je eerst de spelers in twee teams. Van beide teams wordt er een aanvoerder benoemd. Dit is een belangrijke taak want de aanvoerder leidt met de juiste aanwijzingen het team naar de overwinning.
Op tafel komen 5x5 rijen van kaartjes met woorden te liggen. In het standaardje komt een overzichtskaart te staan. Hier staat op welke woorden het rode en welke woorden het blauwe team moet raden. Alleen de aanvoerders kunnen deze kaart zien en moeten nu aanwijzingen gaan verzinnen. Een aanwijzing zou kunnen zijn ‘zon, twee kaartjes”, en wanneer zijn team de kaartjes gloeilamp en strand op tafel zien liggen, mogen ze die een voor een raden.
Zijn de kaartje goed dan worden ze afgedekt, en zodra alle woorden van een team zijn geraden, zijn ze de trotse kampioenen van Codenames.

4. 30 Seconds

30 Seconds is een echte klassieker. In 30 seconden moet je proberen om jouw team zoveel mogelijk woorden te laten zeggen die op je kaartje staan.
Je mag natuurlijk niet de woorden gewoon voorlezen en ook geen delen van woorden gebruiken.
Verder mag je alles zeggen, doen en zingen. Voor elk woord dat geraden is mag je team een stapje zetten op het bord. Het team dat als eerste bij de finish aankomt is de winnaar.
In de normale 30 Seconds zitten redelijk wat obscure mensen/plekken. Als je hier geen zin in hebt is de Everday Life versie of 30 Seconds JR een goed alternatief.

5. Hint

Verdeel de spelers in twee teams. Een teamlid kiest een kaart, op de achterkant van de kaart staat over welk onderwerp het gaat en wat voor soort Hint je je teamgenoten mag geven. Bv “Hondenrassen, uitbeelden” , aan de voorkant van het kaartje staat welke rassen je ze moet laten zeggen maar er staat ook een ras in het rood. Zeggen ze het rode woord dan krijgen jullie twee punten minder. Je hebt hier 1 minuut de tijd voor, je kan het iets rustiger aandoen dan bij 30 Seconds bv.
Uitbeelden is een van de manieren maar soms moet er ook geneuried of getekend worden.
Dit spel heeft veel weg van het oude TV spelletje Hints. Op zijn best met ongeveer 6 personen.
6. Magic Maze

Ben je gek op chaos en stress, dan is Magic Maze wat voor jou. Alle spelers werken samen om de rakkers uit het labyrint te krijgen voordat de zandloper afloopt, want dan hebben jullie verloren.
In dit spel zijn er geen beurten en mag er niks gezegd worden. Iedere speler heeft een beweging en op ieder moment mag je een rakker een beweging laten maken. Moet hij de bocht om, dan heb je de hulp van een andere speler nodig. Deze speler moet dat wel zelf zien, want je mag niks zeggen.
Wel mag je een grote rode pion voor de speler neer zetten als teken dat er opgelet moet worden. Al heel snel spuit de frustratie uit al je poriën en wordt de rode pion door de kamer gesmeten.
Ontzettend leuk, zeker met kinderen en erg origineel.

7. Cards Against Humanity

Dit is een spel dat mensen met een slechte smaak uitstekend zal bevallen, en is absoluut geen aanrader voor de fans van Tom Cruise.
Een zwart kaartje met een weinig plezante omschrijving erop, komt open op tafel te liggen. De spelers leggen daar een wit kaartje naast (bv Tom Cruise). De speler die de vorige ronde heeft gewonnen moet nu bepalen wat hij de leukste witte gespeelde kaart vind, bij de opengelegde zwarte kaart. Die speler is de winnaar van deze ronde en krijgt de zwarte kaart.
De grappen zijn meestal gewelddadig, seksistisch, discriminerend of een combinatie van deze drie. Dit is een hilarisch spel voor mensen met een dikke huid, want iedereen komt ongetwijfeld aan de beurt. Zorg er wel voor dat iedereen in aan tafel 16+ is.

8. Weerwolven van Wakkerdam

We zijn met zijn allen een groepje dorpelingen in het dorpje Wakkerdam en hebben allemaal een eigen rol die op een kaartje staat. De burgemeester, de jager, het glurende meisje, de Weerwolven en nog heel veel meer.
Wanneer ‘s nachts iedereen ligt te slapen, worden de Weerwolven wakker en eten iemand op. Als iedereen in de ochtend opstaat komen ze er achter dat er deze nacht weer iemand is verdwenen. Wie van de inwoners zijn de wolven? Hier wordt op gestemd. Deze persoon gaat op de brandstapel.
Heeft een Weerwolf de laatste dorpeling opgegeten dan hebben de wolven gewonnen.
 Dit is een enorm populair spel omdat het heel makkelijk te spelen is en met heel veel mensen. Daarnaast is de spanning en het discussiëren over de brandstapel erg leuk. Wat ik zelf wel een nadeel vind is de speler eliminatie. Als je er uit ligt, kan het best even duren voordat het volgende potje begint.

9. You Lying Sack

Een zak vol goede en slechte dingen staat op tafel. Als je aan de beurt bent haal je uit de zak driehoek (slecht ding) of een rechthoek (een goed ding), op zo'n manier dat de andere spelers niet zien wat je in je hand hebt.

Met de klok mee bied je met een dichte hand dit goed of slechte aan de andere spelers aan. Wil niemand het hebben, dan moet je het zelf houden. Als een  speler 10 slechte dingen heeft ligt degene er uit.


De speler die als laatste overblijft is de ultieme goedheid, een heilig verklaring is slechts een kwestie van tijd.

Veel eenvoudiger kan een spel niet zijn. Hilariteit gegarandeerd net zo als ergernis.10. Saboteur

In Saboteur zijn de spelers een groep dwergen die op zoek zijn naar goud, dat onder de grond ligt.
3 kaartjes worden dicht op tafel gelegd op precies 8 kaartjes afstand van de startkaart. Een van deze 3 kaarten is de goud kaart. De dwerg die als eerste het goud heeft gevonden is de winnaar. Als het goud niet op tijd wordt gevonden dan wint de Saboteur. Welk van de dwergen de verrader is weet alleen diegene.
In een beurt mag je een kaartje trekken en een mijnschacht kaart neerleggen, snel ontstaat er een heel gangenstelsel op tafel. Sommige kaarten laten je ook speciale dingen doen, bv de identiteit van een speler bekijken.
Saboteur is erg leuk om te spelen met een wat grotere groep. De regels zijn eenvoudig, dus jong en oud kunnen gezellig mee doen.