Klantenreview: 9.4/10
Klantenservice: 070-3644782
Gratis verzending vanaf € 60,-
Webwinkel Keurmerk
Klantenreview: 9.4/10
Klantenservice: 070-3644782
Gratis verzending vanaf € 60,-
Gratis verzending vanaf € 60,-
Webwinkel Keurmerk

Bordspellen top 10 Spellenhuis

Deze top 10 zijn onze aanraders voor iedereen die af en toe een spelletje speelt.

Azul

De spelers zijn ingehuurd om een mozaïek te maken in een paleis in Lissabon. Iedere speler heeft een eigen bouwbord. In het midden van de tafel liggen de tegels die je nodig hebt voor je kunstwerk.
Om beurten pakken de spelers een tegel uit het midden weg. Een ronde is pas afgelopen als alle tegels gepakt zijn, inclusief de tegels die je eigenlijk niet wilt hebben. Deze tegels leveren je aan het eind minpunten op.
Waarom staat Azul bij ons op 1? Hij is toegankelijk, het thema en de uitvoering spreken veel mensen aan en het bevat veel interactie waarmee je elkaar best dwars kan zitten.


Pandemic

Veel mensen denken dat Pandemic de bordspel variant van Corona is, maar dat is niet het geval. Het is eerder andersom. Toen dit spel in 2008 uitkwam was het een sensatie.
Het eerste goede samenwerkingsspel. En het staat nog steeds als een huis.
4 verschillende ziekten gaan de wereld over. De spelers hebben ieder een eigen rol (arts, onderzoeker, logistiek expert of een aantal andere) en werken samen om de verschillende ziekten in bedwang te houden totdat er vaccins zijn uitgevonden. Dit moet gebeuren voordat er 8 epidemieën hebben plaatsgevonden.
Lukt dat, dan win je met zijn allen.

El Dorado

Je hebt twee avonturiers, en met jouw rakkers probeer je om als eerste El Dorado (de stad van goud) te bereiken.
Voordat we kunnen beginnen wordt eerst het parcours neergelegd. Dit zijn grote dubbelzijdige tegels. Iedere keer dat je speelt kan je een andere route maken.
Naast twee avonturiers hebben de spelers ook nog tien kaarten. In een beurt trek je er 5, met je groene kaarten kan je stappen door de jungle zetten, een blauwe kaart brengt je over de rivier en met de geldkaarten kan je betere kaarten uit de voorraad kopen en toevoegen aan je stapel. Je avonturiers gaan steeds sneller en sneller het bord over waardoor je echt een race gevoel krijgt.

Splendor

Dit is de misschien wel het makkelijkste spel om door te krijgen uit deze lijst. Je probeert een handelsimperium op te zetten en als je 15 punten hebt win je.
Je koopt kaarten met edelsteen fiches, waarvan je er iedere beurt er 3 mag pakken uit de voorraad. De kaarten die je koopt geven je korting op je volgende aankopen. Heb je een blauw kaartje gekocht? Dan krijg je vanaf nu een korting op de blauwe diamanten. Die korting heb je ook wel nodig om de kaarten te kunnen kopen die je veel punten opleveren.

Small World

Oorlog staat centraal in Small World maar wel op een vriendelijke manier. Iedere speler begint met een zijn eigen volk (dwergen, reuzen, elven of een van de vele andere) en probeert zo veel mogelijk gebieden te pakken te krijgen. Als je met 2 rakkers aanvalt in een gebied waar 1 krijger van de tegenpartij staat win je automatisch en moet die speler zich terug trekken. Ook erg geschikt om met 2 personen te spelen.

Veel mensen spelen nog steeds Risk maar als ze eenmaal aan Small World beginnen, wordt hun leven gelijk een stukje leuker.


New York Zoo

De spelers proberen om zo snel mogelijk de dierentuin van The Big Apple vol te bouwen.

Iedereen heeft zijn eigen bord dat vol komt te staan met dieren verblijven, winkeltjes en hotdogkramen.

De dierenverblijven hebben tetris-achtige vormen waar je dieren in kan houden. Flamingo's, stokstaartjes, pinguins en nog een aantal andere. Zet je twee stokstaartjes in een verblijf, dan zit je verblijf voor dat je het weet vol. Als dit gebeurt krijg je een leuke bonus in de vorm van een restaurantje of suikerspinnenkraam. Hiermee kan je de gaatjes in jouw dierentuin bord invullen en de overwinning claimen.


Photosynthesis

Alles draait om de zon en de beste plekken in het bos in het bordspel Photosynthesis.

Iedere speler heeft een eigen boomsoort waarmee je de mooiste plaatsen in het bos te pakken probeert te krijgen. Je begint aan de bosrand met een paar kleine boompjes waar je 1 zonlicht punt mee verdient.

De zonlicht punten kan je gebruiken om je bomen te laten groeien. Hoe groter je boom hoe meer zonlicht je krijgt en hoe verder je de zaden kan afwerpen. Staat jouw boompje in de schaduw van een grote boom, dan heb je pech en krijg je geen zonlicht punten. Geen nood, de zon draait snel.

Als Photosynthesis op tafel staat wil je gelijk spelen, hij ziet er ontzettend mooi uit. Je moet wel een beetje vooruit denken om de andere boomsoorten te slim af te zijn.

Micro Macro

Misdaad en zelfs moord staan centraal in Micro Macro. In deze doos vind je 16 verschillende enveloppen met verschillende zaken waar jullie je over moeten buigen als detectives zijnde.

Jullie werken dus samen om de misdaden op te lossen. Op de grote kaart die helemaal vol staat met kleine tekeningetjes, vind je aanwijzingen waarmee jullie uiteindelijk tot de oplossing zullen komen.

Er zijn vele verschillende zaken op verschillende niveaus. Hebben jullie alle zaken opgelost, dan er is inmiddels ook Micro Macro Full house beschikbaar met een nieuwe kaart en nieuwe missies.


It’s a Wonderful Word

In dit spel ben je een stad aan het bouwen. De speler met de mooiste stad is aan het eind van It’s a Wonderful World de winnaar.

Iedereen krijgt een hand vol kaarten, kiest er een en geeft de rest door. Dit gaat door totdat alle kaarten op zijn en dan kan het bouwen beginnen. Je probeert een economie gaande te krijgen in je sta, zodat je in latere ronden genoeg geld, goederen en kennis hebt om de echt prestigieuze gebouwen in je stad te krijgen.

It’s a Wonderful World is de winnaar geworden van de Nederlands Spellen Prijs 2021 en als jurylid ben ik best trots op deze topper.


Sagrada

De Sagrada heeft nieuwe glas in lood ramen nodig en daar gaan wij voor zorgen. Geloof is belangrijk maar in dit spel is het geloof in de dobbelstenen nog belangrijker.

Heel veel dobbelstenen worden gegooid en om beurten pakken de spelers een paar dobbelstenen die zij voor hun ramen kunnen gebruiken of stenen die een ander veel punten op kan leveren.

In de moderne spellen zie je nog maar weinig dobbelstenen voorbij komen omat er vaak wel erg veel geluk bij komt kijken. Tenzij (zoals bij Sagrada) het er heel veel zijn en het geluk op deze manier veel minder aanwezig is.