Spellenhuis
Geen artikelen: € 0,00

Beoorderling the Pied Piper

Spelwaardering:

Al een aantal jaar is de Franse uitgever Iello bezig met het uitgeven van de Tales & Games serie. Familiespellen gebaseerd op een sprookje in een prachtige doos. De doos is namelijk een soort dik boek, dat niet zal misstaan in menig boekenkast. Elk spel wordt voorzien van mooi spelmateriaal en een boekje met het sprookje op schrift. Inmiddels is Iello aangekomen bij de 6e in deze serie: the Pied Piper. Oftewel de Rattenvanger van Hamelen als spel. Hoe is dit sprookje vertaald naar een spel.

Spelverloop

In the Pied Piper start iedere speler met een huis bestaande uit 7 verdiepingen en een rattenfiche. Tussen de huizen worden willekeurig 6 houten ratten geplaatst met alle een andere kleur staart. Ook wordt de rattenvanger geplaatst tussen de huizen.

Vervolgens krijgt iedere speler 4 bewegingskaarten en worden er 4 karakterkaarten opengedraaid. Op deze karakterkaarten staan gekleurde ratten of de rattenvanger afgebeeld.

Doel van het spel is om de huizen van jouw medespelers uit hun huizen te jagen door zoveel mogelijk ratten zijn/haar huis te laten passeren. In elke beurt mag je 2 bewegingskaarten bij 2 verschillende karakters neerleggen. Op het moment dat een karakter (rat of rattenvanger) 2 kaarten heeft liggen, beweegt hij. Elk huis dat een rat passeert, zorgt ervoor dat het rattenfiche een verdieping omhoog geplaatst wordt. Die verdieping is gevuld met ratten en de eigenaar vlucht naar de hogere verdiepingen is het idee.

Passeert de rattenvanger jouw huis dan mag jouw rattenfiche weer naar beneden. De rattenvanger heeft een verdieping schoongeveegd.

thepiedpiper02

In het spel zitten naast deze kaarten ook nog bewegingskaarten via de riolen. Die zorgen dat een huis niet geraakt wordt door een rat of rattenvanger. Prachtige tactische kaart om er voor te zorgen dat jouw huis niet gevuld raakt met ratten of in geval van de rattenvanger dat het huis van een ander niet opgeschoond wordt. En tot slot is er nog een muziekkaart. Deze zorgt er voor dat alle karakters op een plek meebewegen met de rat of rattenvanger die beweegt. Deze kaart heeft een soms een catastrofaal effect.

Bereikt het rattenfiche jouw dak, dan lig je uit het spel. Op het moment dat er nog 2 spelers over zijn, wint de speler met de meeste leefbare verdiepingen in zijn/haar huis.

Oordeel

The Pied Piper is een heerlijk snel destructief spelletje. Er is maar een doel in het spel en dat is zo snel mogelijk de andere spelers uit hun huizen te jagen. Zo leuk! Het spel heeft een relatief hoge geluksfactor omdat je net de juiste bewegingskaarten moet hebben voor de juiste karakters. Door de extra kaarten zit er een licht tactisch element in.

Maar vooral heb je het snel uitgelegd, speelt het snel en ziet het er mooi uit. En het is nog leuk ook! Bij mij gaat hij zeker vaker op tafel komen.

The Pied Piper The Pied Piper
€ 25,50
Patrick Franken
About Patrick Franken (37 Articles)
Mijn naam is Patrick Franken, 33 jaar en woonachtig in Mijdrecht samen met mijn vriendin en dochter (2012). In mijn middelbare schooltijd ben ik in aanraking gekomen met bordspellen. Destijds waren dat good old Kolonisten van Catan en Cartagena. Wat destijds relatief onschuldig begon is uitgegroeid tot een verzameling spellen van ruim 100 spellen (and still counting). Favoriete spellen uit de verzameling zijn Seasons, Dominion en Terra Mystica. Maar eigenlijk doe ik hiermee ook al andere spellen weer tekort. Inmiddels is er zoveel moois en leuks op de markt te krijgen. Graag neem ik jullie mee in deze mooie wereld!

momentje...