Spellenhuis
Geen artikelen: € 0,00

Beoordeling Star Wars Rebellion Boardgame

Spelwaardering:

Speel als de Galactic Empire of de Rebel Alliance in dit epische intergalactische conflict in het Star Wars universum. Zorg als hoofd van de Empire dat je de basis van de Rebellion vindt voordat het hoofd van de Rebellion genoeg aanhang heeft jouw gezag omver te werpen.

Het spel

Star Wars Rebellion speelt zich af op een groot spelbord met een aantal planeten uit het Star Wars universum. Aan de ene kant de Empire, met een overweldigende troepenmacht, en aan de andere kant de Rebellion, die door guerrilla tactieken moet zien te overleven. Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers, met 3 of 4 spelers deelt men verantwoordelijkheden.

StarWarsRebellionBoardgame-Bordspel03

In het begin van het spel kiest de Rebellion een planeet waar ze hun geheime basis op vestigen, dit doen ze door een kaart uit het probe-deck te kiezen (een deck met een kaartje voor elke planeet) en deze ondersteboven bij het rebelbase vak op het bord te plaatsen. De Empire wint het spel door deze basis te vinden en alle troepen daar uit te schakelen, de Rebellion wint het spel door lang genoeg vol te houden om hun invloed gelijk te krijgen aan die van de Empire. (Deze invloed kan door beide kanten nog beïnvloed worden tijdens het spel)

Het spel verloopt in rondes die opgedeeld zijn in verschillende fases, dit werkt als volgt:

1: Assignment Phase

  • Iedere kant heeft een aantal leiders, dit zijn bekende karakters als Darth Vader en Princess Leia. In deze fase wijst men leiders toe aan missies. Iedere kant heeft een hand vol missie-kaarten die variëren van basisacties als spionage en infiltratie, tot het bouwen van een death star en het trainen van Luke Skywalker tot Jedi krijger (En nog vele andere iconische missies).

2: Command PhaseStarWarsRebellionBoardgame-Bordspel04

  • In deze fase worden alle acties uitgevoerd, om de beurt activeren spelers een leider. Leiders die niet aan missie kaarten zijn toegewezen kunnen gebruikt worden om een stelsel te activeren en daar troepen naartoe te verplaatsen. Beide kanten hebben grondtroepen die voor verplaatsing transportcapaciteit van ruimteschepen vereisen. Bevat het betreffende stelsel troepen van de tegenstander, dan vindt er een gevecht plaats waarbij beide kanten voor afzonderlijk de ruimteschepen en grondtroepen dobbelstenen rollen en een voor een eenheden uitschakelen. Aanwezige leiders laten je tactiek-kaarten pakken die het gevecht in jouw voordeel kunnen beslissen. Het gevecht gaat door tot een kant verslagen is of zich heeft teruggetrokken uit het stelsel.

Daarnaast kunnen tijdens deze fase de leiders op missiekaarten geactiveerd worden, sommige missies kunnen uitgedaagd worden door de andere speler om het effect te voorkomen. Hiervoor kan men dan andere leiders sturen om te helpen, waarna er dobbelstenen gerold worden voor de uitkomst. Vervolgens wordt het effect wel of niet uitgevoerd.

3: Refresh Phase

  • In deze fases keren beiden kanten de leiders terug en pakt ieder nieuwe missiekaarten. Vervolgens mag de Imperial speler twee kaarten uit het probe-deck pakken, dit deck met alle planeten bevat niet de kaart die de Rebellion heeft gepakt, elke kaart die de Empire te zien krijgt is een planeet waar de geheime basis dus niet is. Deze informatie is erg belangrijk. De Rebellion mag een objective kaart pakken, deze mogen zij op elk moment voltooien mits er aan de voorwaarden wordt voldaan om te genieten van de positieve gevolgen. Daarna wordt de time-marker een plek vooruit geplaatst wat de nieuwe ronde aangeeft. Bij nieuwe ronden staan soms icoontjes die aangeven dat spelers nieuwe helden en/of nieuwe troepen mogen rekruteren. Nieuwe troepen komen op de wachtrij aan de rand van het bord te staan, als laatste actie van een ronde wordt deze wachtrij een plek verschoven, alle troepen die van het bord worden geschoven mogen op het bord geplaatst worden.

Vervolgens begint men weer bij de eerste fase tot ofwel de geheime basis van de Rebellion is gevonden en uitgeschakeld of de time-track en de invloed meter elkaar bereiken. Gedurende het spel kan de Rebellion overigens hun basis evacueren naar een andere planeet mits de eerste aanval overleefd wordt.

 

Mijn Mening

Zodra je de doos van Star Wars Rebellion ziet valt meteen op hoe groot deze is. Dat komt omdat het spel vol zit met een groot aantal componenten die allemaal van topkwaliteit zijn. Een dubbel spelbord, een groot aantal verschillende kaarten, standees voor de leiders en als grootste factor, de enorme hoeveelheid miniaturen. Van grondtroepen tot ruimteschepen, van shieldgenerators tot een death star in aanbouw, wat een fantastische miniaturen. Ik zou het spel alleen al willen hebben om ernaar te kijken, maar natuurlijk is ook de gameplay erg belangrijk.

StarWarsRebellionBoardgame-Bordspel02

Het spelen als Rebellion en Empire voelt erg verschillend, als Empire voel je je machtig maar bekruipt je tegelijkertijd constant de gedachte, ‘waar is die geheime basis?!’. Constant zal je op je probe-deck kaarten kijken welke planeten het niet zijn en proberen uit te vinden welke van de overgebleven planeten het dan wel kan zijn. Als Rebellion daarentegen voel je je klein tegenover de machtige Empire en probeer je telkens weer een pokerface op te houden wanneer de Empire zich (onbewust) richting jouw geheime basis beweegt.

Verder zijn de missies erg leuk en gevarieerd en zorgen dat je je eigen Star Wars verhaal creëert.

Toch zijn er ook een paar negatieve punten. Met name de gevechten in het spel voldoen niet aan de hoge standaard van de rest, het voelt als een anticlimax om een paar dobbelstenen te moeten rollen om te zien of jouw gigantische leger schade toebrengt aan je tegenstander. Ook verloopt het spel ondanks de lange spelduur van 3 tot 4 uur enorm vloeiend en houdt dat op wanneer er een gevecht komt omdat dat iets slomer voelt.

Dit is echter een kleine aanmerking op verder een uitstekend spel.

Star Wars Rebellion is doordrenkt met het Star Wars thema in alle facetten van het spel en voelt ook als een ultieme Star Wars beleving als bordspel. Je moet echt wel enige affiniteit met Star Wars hebben wil je dit spel kunnen waarderen zoals het bedoeld is. Als Star Wars liefhebber zal je zonder probleem 4 uur Star Wars Rebellion kunnen spelen, maar iemand die er niks mee heeft zal het waarschijnlijk wel lastiger krijgen.

Verdict

Star Wars Rebellion is een uitstekend spel met enorm veel inhoud, zowel letterlijk als figuurlijk. Als Star Wars fan mag je deze beleving eigenlijk niet missen. Ik zou dit spel verder aan iedereen heel erg aanraden, tenzij je een hekel hebt aan Star Wars. Met een klein minpunt voor de gevechten en een groot pluspunt voor het uitstekend toepassen van het thema kom ik toch tot deze uitzonderlijke score.

Star Wars Rebellion Boardgame Star Wars Rebellion Boardgame

€ 114,95

€ 109,95

Milan Soekhai
About Milan Soekhai (11 Articles)
Ik ben Milan Soekhai, een 21-jarige student uit Hoek van Holland. Ik ben relatief nieuw voor de hobby, toen ik in 2012 het eerste seizoen van Tabletop had gezien op Youtube was ik overgehaald. Ik kocht spellen die ik daar had gezien, maar ging ook verder zoeken naar reviews van spellen. Zo kwam ik uiteindelijk uit bij de Dice Tower, en tot vandaag kijk ik nog steeds bijna dagelijks hun video's over bordspellen. Inmiddels heb ik bijna een kast vol spellen en ben ik in 2015 zelfs naar Essen geweest voor Spiel, de grootste bordspel beurs van Europa, wat ik zeker vaker ga doen. Ik speel elke vrijdag- en zaterdagavond bordspellen met vrienden, waaronder om de week een avond Dungeons & Dragons. Mijn persoonlijke top 10: 1: One Night Ultimate Werewolf + Daybreak + Vampire 2: Dead of Winter 3: Caverna 4: Dixit 5: Sheriff of Nottingham 6: Spyfall 7: Codenames 8: Pandemic 9: Shadows over Camelot 10: Marvel Legendary
Contact: Website

momentje...