Spellenhuis
Geen artikelen: € 0,00

Beoordeling “O mijn goederen”

Spelwaardering:

Het spel

In Oh mijn goederen gebruik je als speler grondstoffen om je gebouwen te activeren, zo produceren deze gebouwen goederen die je, of in een ander gebouw verder kunt bewerken, of kunt verkopen om nieuwe gebouwen te bouwen of assistenten te huren. Opvallend aan dit spel is dat het enkel uit kaarten bestaat, deze kaarten zijn tegelijk grondstof, gebouw en goederen. Elke kaart heeft een grondstof-icoon, dit betekent dat deze kaart één van die grondstof waard is. Daarnaast is iedere kaart ook een gebouw, het plaatje in het midden is het gebouw en eronder staat welke grondstoffen er nodig zijn om het gebouw te activeren, wat het produceert, hoeveel elk geproduceerd goed waard is en welke grondstoffen nodig zijn voor kettingproductie, maar daarover later meer. Voor ieder geproduceerd goed krijgt de speler een willekeurige kaart en legt deze dicht boven het producerende gebouw neer, deze kaart heeft nu een waarde gelijk aan de waarde van de goederen die dit gebouw produceert. Sommige gebouwen produceren niets maar hebben een passief effect, zoals iedere ronde 3 nieuwe kaarten in plaats van 2, of een gegarandeerde grondstof beschikbaar elke ronde (voor de eigenaar van het gebouw).

omijngoederenkaartspel2

Het spel verloopt als volgt:

  • Iedere speler krijgt een hand met kaarten en krijgt aan het begin van iedere beurt 2 nieuwe kaarten.
  • Zonsopkomst: Er worden kaarten voor de markt omgedraaid tot er twee kaarten liggen met een halve zon erop, deze kaarten zijn grondstoffen die iedereen kan gebruiken om een gebouw te activeren. (Iedere speler kan alle aanwezige grondstoffen eenmaal gebruiken) Vervolgens kiest men welk gebouw de arbeider gaat activeren, deze kan dat dan normaal doen of slordig. Met normale productie, produceert het gebouw twee goederen (mits de grondstoffen om het te activeren aanwezig zijn) en met slordige productie produceert het gebouw één goed, waarbij een van de benodigde grondstoffen mag missen. Met de zonsondergang straks worden weer kaarten omgedraaid voor de markt, dus je kan de gok wagen dat de benodigde grondstoffen zullen verschijnen, of je kan het iets veiliger spelen en slordig produceren. Ook mogen grondstoffen uit de hand worden gespeeld om een tekort aan te vullen, dus daar kan ook naar gekeken worden bij het inzetten van de arbeider. Ten slotte kiest iedere speler een gebouw om te bouwen, of een assistent om te rekruteren (voor de assistenten moeten spelers wel bepaalde kleuren gebouwen hebben gebouwd). Beiden kosten geld, wat je betaalt door kaarten van betreffende waarde in te leveren. Ook leveren beiden overwinningspunten op. De gebouwen zorgen voor nieuwe productiemogelijkheden terwijl de assistenten je een extra gebouw laten activeren.omijngoederenkaartspel1
  • Zonsondergang: Wederom worden kaarten voor de markt omgedraaid tot er twee halve zonnen liggen. Samen met de kaarten van de zonsopgang-fase vormen deze de beschikbare grondstoffen.
  • Produceren en bouwen: Dan kijkt iedere speler of zijn/haar gebouw kan worden geactiveerd en ontvangt vervolgens de geproduceerde goederen. Een geactiveerd gebouw kan nog meer produceren door gebruik te maken van de ‘production chain’. Ieder gebouw heeft een of twee verschillende grondstoffen/goederen tussen twee kettingen staan, door deze uit je hand of van een van je andere gebouwen te betalen produceert je gebouw extra, wat dus meer geld oplevert. (Dit is altijd efficiënter dan enkel activeren en mag meerdere keren gedaan worden, maar let wel dat de kaarten in je hand ook bewaard moeten worden om in de volgende ronden eventuele missende grondstoffen aan te vullen) Wanneer iedere speler dit gedaan heeft, betaalt men de kosten van het te bouwen nieuwe gebouw, deze staan links bovenaan de kaart aangegeven. Het betalen doe je door goederen van je gebouwen te verkopen. (Kaarten inleveren dus) Ten slotte worden alle kaarten in de markt terug in de stapel geschud en begint de volgende ronde.

 

Het spel eindigt wanneer een speler 8 gebouwen voor zich heeft liggen, hierna volgt nog een laatste ronde met iets andere regels, waarna uiteindelijk de punten worden geteld van alle gebouwen en eventuele assistenten. Ook is elke 5 munten aan goederen die een speler op het einde nog bezit ook een punt waard. De speler met de meeste punten wint.

 

omijngoederenkaartspel3Mijn Mening

 

De naam, Oh Mijn Goederen, is natuurlijk een grapje, sommige mensen vinden het leuk en andere mensen vinden het flauw, maar het gaat natuurlijk om het spel wat erachter schuilt. Het is een erg compact spel, maar is tegelijk ook erg diepgaand voor enkel een stapel kaarten. Alle kaarten hebben meerdere functies wat ik zeker een interessant idee vind. Er zit erg veel ‘spel’ in zo’n klein doosje. Het spel ziet er goed en duidelijk uit, speelt prima en heeft ook nog eens een aantrekkelijke prijs. Helaas zit er ook een ‘maar’ aan dit verhaal. Zo komt er behoorlijk veel geluk bij kijken wat betreft de grondstoffen die beschikbaar komen. Het startgebouw van iedere speler vereist verschillende grondstoffen waardoor het goed kan dat een gelukkig iemand een voorsprong weet te pakken. Al moet ik wel zeggen dat het geluk redelijk te beperken is door je kansen te spreiden en goed voor te bereiden op een mogelijk tekort aan grondstoffen vanuit de markt. Een ander nadeel vind ik dat het erg moeilijk is om een reeks aan gebouwen te activeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om koeien te produceren, waar leer van gemaakt kan worden, waar weer schoenen van gemaakt kunnen worden. Dit klinkt erg leuk, maar is in de praktijk erg moeilijk om voor elkaar te krijgen. Ten eerste omdat de benodigde grondstoffen vaak erg schaars zijn omdat de markt te weinig kaarten bevat en ten tweede omdat het zo lang duurt voordat de betreffende gebouwen zijn gebouwd, dat het spel dan al bijna voorbij is. (En dan moet je nog maar hopen dat je ook daadwerkelijk alle benodigde gebouwen in je hand krijgt, zodat je ze kunt bouwen). Ook is het spel redelijk moeilijk uit te leggen, terwijl het in principe wel een familiespel is. Dit is vooral te wijten aan het feit dat een kaart redelijk wat verschillende functies heeft, dit kan erg verwarrend zijn voor nieuwe spelers. Als men het eenmaal snapt loopt het overigens als een trein, dus gewoon even goed de regels doornemen.

 

Verdict

Oh Mijn Goederen is een leuk klein kaartspel en biedt meer dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Op het gebied van prijs/kwaliteitverhouding raad ik het zeker aan om eens te proberen. Er zijn enkele nadelen waardoor het spel iets minder scoort dan potentieel mogelijk zou zijn, maar deze zijn (zeker als je het van tevoren weet) goed te overzien.

 

OMG - O Mijn Goederen OMG - O Mijn Goederen
€ 12,95

 

 

 

Milan Soekhai
About Milan Soekhai (11 Articles)
Ik ben Milan Soekhai, een 21-jarige student uit Hoek van Holland. Ik ben relatief nieuw voor de hobby, toen ik in 2012 het eerste seizoen van Tabletop had gezien op Youtube was ik overgehaald. Ik kocht spellen die ik daar had gezien, maar ging ook verder zoeken naar reviews van spellen. Zo kwam ik uiteindelijk uit bij de Dice Tower, en tot vandaag kijk ik nog steeds bijna dagelijks hun video's over bordspellen. Inmiddels heb ik bijna een kast vol spellen en ben ik in 2015 zelfs naar Essen geweest voor Spiel, de grootste bordspel beurs van Europa, wat ik zeker vaker ga doen. Ik speel elke vrijdag- en zaterdagavond bordspellen met vrienden, waaronder om de week een avond Dungeons & Dragons. Mijn persoonlijke top 10: 1: One Night Ultimate Werewolf + Daybreak + Vampire 2: Dead of Winter 3: Caverna 4: Dixit 5: Sheriff of Nottingham 6: Spyfall 7: Codenames 8: Pandemic 9: Shadows over Camelot 10: Marvel Legendary
Contact: Website

momentje...